Friptura de curcan in sos de vin cu gutui/mere

de Doinavar in Curcan, 28 Feb 2013 | 9179 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 pulpa superioara de curcan mai mare (1,5 kg) sau chiar o jumatate de curcan mai mic
  • 2 gutui sau 3 mere
  • 4-5 cartofi
  • 1 capatana usturoi
  • 2 peperoni
  • 1 ceapa rosie
  • cateva stafide
  • 1 pahar de vin rosu sau 3 linguri otet balsamic
  • 1 rosie mai micuta sau cateva rosii cherry
  • unt cat o nuca
  • 4 linguri ulei
  • 8 boabe de ienibahar
  • 5 foi de dafin
  • 2 lingurite baza pentru mancaruri
  • cateva fire de patrunjel
  • 1 lingura ketchup
  • sare, piper, cimbru, oregano
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Friptura de curcan in sos de vin cu gutui/mere:

Se spala carnea si se pune intr-un lighenas, apoi se adauga ceapa curatata si taiata rondele subtiri, ienibaharul, cateii de usturoi necuratati si taiati in doua, un peperoni taiat bucati, stafidele, untdelemnul, foile de dafin, baza pentru mancaruri, ketchup, sare, piper, cimbru, oregano si vinul (otetul balsamic), cateva frunze de patrunjel. Tavaliti bine carnea prin baitz si lasati-o sa stea sa se aromeze si sa se marineze cel putin o ora. Ideal ar fi pana a doua zi. Din cand in cand intoarceti-o in baitz.

Pregatiti un fel de punga dintr-o folie de aluminiu (aveti nevoie de ~80 cm) pe care o indoiti in doua si inchideti bine capetele, introduceti in ea carnea si turnati deasupra tot baitzul de vin si condimente. Adaugati peste carne untul si gutuile taiate bucati potrivite, fara casuta de seminte. Daca nu aveti gutui proaspete,  puteti folosi din compot, mere sau combinat. Inchideti bine punga de folie si puneti-o intr-o tava mai inaltuta in care turnati un litru de apa fierbinte cu putina sare, apoi dati tava la cuptorul preincalzit la foc mic, cam o ora.

Scoateti tava din cuptor, desfaceti folia si scoateti-o, adaugati in tava, cartofii taiati in lungime in bucati mai mari, gustati si daca mai trebuie condimentati sosul de vin, mai adaugati putina apa daca a scazut prea mult, acoperiti cu folia folosita, presarati cu cateva frunze de patrunjel si dati din nou tava la cuptor pentru o ora. Folia nu trebuie inchisa pe marginile tavii, doar sa stea deasupra ca sa protejeze.

In timp ce se face friptura, intoarceti de 2-3 ori carnea cu o furculita, de pe o parte pe alta ca sa se inmoaie si sa se rumeneasca pe toate partile. Nu uitati nici de cartofi: stropiti-i cu sos din tava. In ultimele 15 minute indepartati folia.

Asezati pe farfurii bucati de friptura, gutui, cartofi, sos de vin din tava si decorati cu peperoni, patrunjel verde, muraturi, etc. Pofta buna

TIPS-URI

1

Merge bine cu vin rosu demisec.

2

Cine doreste poate mixa sosul care ramane in tava cu o lingurita de faina si sa-l puna cateva minute pe foc sa se lege. Dar este bun si natur, cum a ramas in tava.

Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura de curcan in sos de vin cu gutui/mere" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Melcisori cu carne si sos cu busuioc si oregano