Ador sarmalutele dar pe cele de post. Mananc si cu carne dar nu cu aceeasi placere, dar de cand am descoperit sarmalele cu curcan pot sa zic ca as manca zilnic si nu m-as satura de ele. Au un gust aparte si cum le-am fiert si in vas de lut va imaginati cam cum au iesit...
Varza o punem la desarat in apa calduta. Oala de lut (in caz ca folositi una de lut) o puneti cu apa, o acoperiti si o lasati asa macar 1-2 ore.
Carnea de curcan o spalam si o dam prin masina de tocat. Curatam ceapa si o tocam marunt. Morcovul il decojim si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Punem ceva mai mult ulei intr-o cratita la incins, inabusim ceapa, apoi morcovul. Adaugam pasta de gogosari, pasta de tomate, mai lasam 1-2 minute pe foc apoi dam cratita deoparte.
Intr-un bol punem carnea tocata, amestecul de ceapa si orezul pe care il spalam in 2-3 ape. Punem patrunjel si marar verde tocat, boiaua de ardei, sare, piper dupa gust, oul si amestecam bine, bine.
Stoarcem frunzele de varza de apa, cele mai mari le lasam intregi pentru cuiburi, restul le taiem in functie de cat de mari facem sarmalutele. Luam cate o frunzulita, punem putina umplutura, rulam sarmalutele, inchidem capetele si le asezam pe un platou. Pentru cuiburi este de preferat ca sarmalutele sa fie micute. Luam cate o frunza mare de varza, punem 4 sarmalute, 2-3 fasii de soric, apoi le impaturim bine. Pentru a sta mai bine prinse si sa nu avem surprize ca se desfac la fiert, le legam cu fasii de soric.
Aruncam apa din vasul de lut, asezam pe fund bucatele de varza si presaram putin cimbru uscat. Asezam cuiburile de sarmale, deasupra punem putina varza tocata, sucul de rosii de casa. Turnam apa pana le acoperim si le introducem in cuptor la o temperatura potrivita. Le incercam dupa vreo 3 ore si cand sunt fierte inchidem cuptorul si lasam oala acolo pana se racesc complet.
Pofta buna!