Este prima data cand fac aceasta reteta ( inspirata de la Gina Bradea) si ma declar multumita de rezultat: aerata, pufoasa, aromata, imbinare perfecta de gusturi si texturi.
"retete de post economice"
Pentru aluat:
Pentru decor:
Punem cartoful la fiert, in apa cu putina sare. Cand furculita intra usor in cartof, oprim focul, scurgem apa si pisam cartoful.
Cernem faina (chiar si de doua ori) pentru a o aerisi.
Punem ingredinetele de aluat in masina de paine, inclusiv cartoful piure si pornim masina pe program de framantat si dospit.
Cand programul s-a incheiat ,mai lasam inca o ora aluatul in masina de paine.
Impartim aluatul in 2 sau 3 bucati ( in functie de cat de mari dorim sa facem focaccia). Eu am ales sa fac doua in tava cu diametrul de 22 cm.
Tapetam fundul tavii cu hartie de copt. Ungem hartia cu o lingura de ulei masline, luam o bucata de aluat si il trecem prin uleiul din tava pe toate partile, apoi il intindem cu degetele astfel incat sa ia forma tavii.
Decoram cu rosii cherry intregi sau taiate in doua (cu taietura in sus), masline felii si oregano. Presam cu degetele astfel incat ingredientele de decor sa faca bine priza cu aluatul
Lasam 30 minute aluatul sa mai creasca, apoi coacem focaccia la foc mediu, pentru 25-30 minute.
Servim calda sau rece (noi n-am avut rabdare sa o lasam sa se raceasca :D )
1
Datorita cartofului, aluatul iese extrem de pufos, aerat, iar focaccia se mentine proaspata mai mult timp.