Dulceata de prune cu vanilie

de Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii in Dulceata / Gem, 22 Sep 2013 | 5260 vizualizari

 

Dulceturile, gemurile, conservarea prin fierbere in general, este o metoda neagreata in bucataria mea. Si va zic si de ce: pentru ca nu ma impac cu ideea de a fierbe fructele timp de minim o ora si pe care sa le inec in zahar, cand pot foarte bine sa le consum proaspete. Prin fierbere, proprietatile nutritive ale fructelor se pierd si ramanem doar cu o zeama de fructe cu multe calorii. Cu foarte putine exceptii si in cantitati foarte mici, mai fac dulceata dar cum ziceam, rareori si obligatoriu usor condimentata.
Factorul decisiv in acest caz au fost primele prune din gradina proprie, din soiul Tuleu Timpuriu, zemoase, gustoase, aromate, declansatoare ale efectului non-stop-eating-plums. Am gasit ca si potrivita combinatia intre prune si vanilie, exceptionala chiar. O dulceata perfecta pentru clatite, pancakes si orez in lapte. Ah si se combina nemaipomenit si cu inghetata. Un deliciu, va zic! Cat despre culoare, nu stiu ce sa zic, a fost pura magie!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg prune (fara samburi);
  • 4-5 linguri zahar alb bio;
  • zeama de la o jumatate de lamaie;
  • 3 pastai de vanilie; 
  • 1 fiola esenta de vanilie;
  • 2 lingurite extract de vanilie.
Portii: 5
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de prune cu vanilie:

  1.  Prunele se spala, se indeparteaza codita si se scot samburii. Am cantarit prunele dupa ce am scos samburii. 

2. Se aseaza in oala, se adauga zaharul, extractul de vanilie, pastaile de vanilie si zeama de lamaie.

3. Se fierb la foc mic pentru minim o ora.

4. Intre timp se sterilizeaza borcanele (metoda mea: intr-o tava asez un servet de bucatarie umezit, pun borcanele si las in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute. Borcanele au fost in prealabil spalate si uscate).

5. Dupa ce s-a fiert dulceata, se scot pastaile de vanilie, se despica si se extrag samburii de vanilie. Extractul din pastai se reintroduce in dulceata. Se adauga esenta de vanilie si se amesteca.

6. Dulceata se toarna in borcane, capacele se strang etans si se lasa rasturnate pana a doua zi, acoperite cu patura.

Am zis si mai repet: nu am folosit niciun conservant si am dulceata din primavara in camara care a ramas intacta si nevatamata. So, aveti curaj si renuntati la conservanti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de prune cu vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

anca_rm 1

23.09.2013, 12:49

Buna reteta ta

Bya Ralu 1

23.09.2013, 16:23

super

Ancutsa 1

07.06.2019, 16:07

Foarte buna!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de prune cu scortisoara