Mda , nu stiti cu siguranta ce va fi . Este o dulceata de lamaie , daaaaaaaaa , deja vi s-au strepezit dintii ... Este delicioasa , n-am putut crede si de aceea i-am spus ca viata - cand gushti (nu boss-ul Gusti) din lingurita , este duuulce (tinerete) , dupa ce a dat navala peste papile , mmmmmmmm , e acrisoara (cam la 35 de ani , asa cand e mai cool fiinta bipeda) , iar cand deja ai inghitit-o , este amara (mai tarziu de varsta mea) . Ptr voi ce gust are dulcetica asta ?
Intr-o zi din saptamana trecuta m-am pomenit ca sotiorul meu mi-aduce acasa ........... da , da , minunati-va ... 5 (cinci) kg de lamai , cica sa fac ,,niste dulceata" , asa ca m-am conformat . Am executat-o-n doua transe , ca ma dureau degetele si-am sa va spun si de ce : se spala cu apa foarte fierbinte lamaile cu ajutorul unui buretel de vase nou-nout, se feliaza subtirel si se indeparteaza toti samburii (acum ati inteles cate felii de lamaie au fost , am si facut bataturi de la cutit).
Se aseaza intr-un vas incapator se acopera cu apa si se lasa asa cel putin 24 de ore A doua zi, se indeparteaza apa, se adauga alta si se da la fiert, pe foc mic. Din momentul fierberii, se adauga zaharul/esenta de vanilie si se lasa la fiert timp de 40 de minute, miscand vasul pentru evitarea prinderii de vas. Cand timpul s-a scurs se aseaza-n borcane sterilizate si se rastorna pe capac. Tot asa se si depoziteaza (n-am inteles de ce , dar respectam sfaturile) .
Se poate consuma pe paine cu unt (un mic dejun delicios) dar si ca atare , dimineata , inainte de cafea si tigara (unde-i cazul) , stiindu-se cat este de buna lamaia ptr ficat .
1
Eu am facut-o cu fructoza , dar nu va pot spune cantitatea , stiti ... ca la retetele alea insuportabile ... faina cat cuprinde