Din bucataria bunicii - mancarea cosasilor

de klausenburger_adica Lacrima in Mancaruri de post, 17 Iul 2009 | 11841 vizualizari

 

Zilele acestea mi-am amintit de un fel de mancare pe care oamenii angajati cu ziua sa coseasca lucerna de pe campurile Transilvaniei il primeau adeseori la amiaza, alaturi de o felie zdravana de paine facuta pe vatra si una de slanina fripta, insotite de o carafa buna cu apa rece de izvor. Nu se mai poarta azi nici "cosasii" si nici mancarea consistenta servita la umbra copacilor razleti de pe campuri. A mai ramas apa rece ascunsa pe campurile Tureniului la vreo 20 de kilometri de Cluj. Acolo am mancat ultima oara acest fel de mancare in incercarea mea de a dovedi ca si orasenii stiu sa tina coasa in mana. Bine ca nu mi-am taiat picioarele, dar m-am ales cu legenda izvorului, despre care am sa va povestesc cu alta ocazie, cand am sa va arat minunata prajitura unica, traditionala pe care o faceau bunicile din aceste parti de lume. Acum ma opresc la mancarica de fasole, la "mancarea cosasilor" atat de usoara si totusi consistenta, numai buna pentru zilele acestea toride de vara.

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg fasole verde
  • 4 catei de usturoi
  • 150 ml ulei de masline
  • sare,
  • piper,
  • ienibahar,
  • foi de dafin
  • patrunjel
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Din bucataria bunicii - mancarea cosasilor:

1. Spalati, curatati si sectionati fasolea verde si puneti-o la fiert in apa rece in care adaugati sare, piper boabe, ienibahar boabe si 2-3 foi de dafin.
2. Dupa ce s-a fiert fasolea, scurgeti-o si caliti-o in 50 ml ulei pentru 5 minute.
3. Adaugati-i la sfarsit o maioneza de usturoi si decorati cu frunze de patrunjel maruntite.

TIPS-URI

1

Pentru maioneza de usturoi, zdrobiti cateii de usturoi, adaugati un praf de sare si frecati. Apoi adaugati treptat 100 ml ulei de masline, pana obtineti o maioneza consistenta, albicioasa si iute. Daca este prea consistenta, diluati-o cu 1-2 linguri de iaurt slab

2

Adaugati maioneza de usturoi doar in momentul servirii si puneti putina. E de preferat sa o aduceti la masa intr-un vas din care fiecare sa-si puna in farfurie dupa plac.

3

In mod traditional cu cat este mai mult usturoi cu atat este mai gustoasa. Pentru cei ce nu mananca light, pot adauga 1-2 felii de sunca prajita, ou sau carnat prajit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Din bucataria bunicii - mancarea cosasilor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

klausenburger_adica Lacrima 1

19.07.2009, 01:17

uite ca cu mamaliga chiar n-am incercat-o niciodata. acu' chiar m-ati facut curioasa! si data viitoare am sa-i fac o minune de mamaliguta.

Mysc stiu ca ai dreptate... putintica rabdare cu mine pana ma obisnuiesc cu fotografia. la faza asta sunt melc desi mi-as dori sa reusesc mai iute.

danygospodina 1

19.07.2009, 21:54

Sa incerci, iese suuper cu mamaliguta.Poti face si un mujdei.
Cauta pe Bucataras mamaliga Coloseum, a lui Dragos !

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 23:47

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

Ghiveci de legume - Rețeta savuroasă de post

pe 02.07 la 17:58

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Fasole pastai cu usturoi