Pentru ca zilele trecute a fost aniversarea sotului si nu putea lasa momentul nemarcat am facut un tortulet cu blat simplu, cu cacao si o crema delicioasa cu mascarpone si fructe din plin.
Pregatim blatul.
Separam ouale. Mixam albusurile cu sare pana fac creste. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam galbenusurile si mixam. Cernem faina amestecata cu cacao si praful de copt. Amestecam cu o spatula usor, de jos in sus.
Turnam compozitia in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptor pana blatul se desprinde usor de pe margine. Scoatem blatul si il lasam la racit. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat. Fiecare blat il taiem pe jumatate pe verticala obtinand astfel 4 foi mai mici. Pregatim crema. Punem afinele cu zaharul si zeama de lamaie intr-o cratita la foc si lasam sa dea 2-3 clocote. Dam jos si mixam compozitia. Lasam sa se raceasca si trecem amestecul printr-o sita pentru a obtine un aspect fin. Mixam frisca de la frigider si o amestecam cu mascarponele si jumatate din sosul de afine. Hidratam plicul de gelaina in 2-3 linguri de apa rece. Infierbantam jumatatea ramasa din sosul de afine,Punem cateva linguri peste gelatina, amestecand energic, apoi turnam gelatina in intraga compozitie. Turnam intr-un vas tapetat cu folie alimentara si lasam sa se raceasca.Cand a ajuns la temperatura camerei dam vasul la frigider pana se intareste bine, apoi vom decupa cu o forma trecuta prin zaharul pudra inimioare pentru decor. Pentru a monta tortul alternam blaturile cu crema,Imbracam marginile tortului in crema. Ornam cu inimioare din jeleu si ciocolata rasa.
1
daca va plac blaturile insiropate puteti sa le insiropati
2
daca doriti un alt decor reduceti cantitatea de afine l si zahar pentru crema la jumatate.