Tarte si placinte rumenite si iscusite
E asa de buna reteta asta de aluat a lui Merisor si pentru blatul de pizza, si pentru sandvisuri si iata ca si pentru ceva dulce. Multumesc, Merisor, pentru reteta!
Pentru umplutura m-am inspirat de la Oana, asa ca multumesc si tie, Oana!
Intr-un castron se cerne faina si se amesteca cu drojdia. Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute, dupa care se adauga oul, sarea, zaharul si otetul.
Untul si laptele se pun la foc intr-o craticioara, se amesteca pana cand se topeste tot untul si se toarna in castronul cu faina. Se framanta aluatul pana cand se ia de pe peretii castronului (daca nu se ia de pe maini, se mai adauga putin ulei). Se formeaza din el o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop, si se pune la crescut la loc cald.
Dupa ce a crescut, coca se pune pe masa de lucru unsa cu ulei, se imparte in doua, iar o parte se intinde cu sucitorul. Se pune intr-o tava pentru tarte unsa cu unt si se inteapa din loc in loc cu o furculita.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Intr-un castron se amesteca ingredientele pentru umplutura (iaurtul, ouale, zaharul, zaharul vanilat, stafidele si grisul) si se toarna peste aluatul din tava.
Se intinde si cealalta parte de aluat si se taie fasii, care se pun in mod aleatoriu peste umplutura. Se aduce aluatul de pe margini catre centrul tartei. Cu ajutorul unei pensule se unge aluatul cu galbenus. Se introduce tava la cuptor pana cand blatul si umplutura sunt coapte.