Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao

de Merisor in Prajituri, 18 Mar 2019 | 4030 vizualizari

 

Pentru că mai aveam niște caramel condensat cu cacao și niște pișcoturi duo, m-am gândit să prepar această minunată Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao!
Chiar a ieșit o prăjitură delicioasă, mai ales că am adăugat și multă nucă, așa cum îi stă bine unei prăjituri!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat într-o tavă de 28/40 cm:
  • 4 ouă + 4 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 125 g făină
  • 2 lingurițe esență de portocale
  • 400 g pișcoturi bicolore
  • 200 g nucă
  • Pentru sirop:
  • 500 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 38 ml esență de portocale
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 50 g amidon
  • 1 praf de sare
  • 370 g caramel condensat cu cacao
  • 250 g mascarpone
  • fulgi de ciocolată pentru decor
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao:

Pentru blat, mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri și dăm deoparte 4 gălbenușuri, pentru a le folosi la cremă. Presărăm un praf de sare peste albușuri, apoi adăugăm, treptat zahărul, pe care îl transformăm în zahăr pudră. Se mixează mai bine bezeaua de albușuri dacă zahărul este pudră. După ce bezeaua devine fermă, scoatem mixerul și introducem o spatulă. Încorporăm mai întâi gălbenușurile, apoi uleiul și la final făina, adăugate treptat și amestecând ușor cu mișcări circulare, de jos în sus. Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem nuca mărunțită pe toată baza ei. Tăiem nuca mai mărunt, pentru a se putea porționa prăjitura frumos, la final. Peste nucă, întindem compoziția de blat, apoi așezăm peste ea, pe două rânduri, pișcoturile bicolore. Împingem pișcoturile în aluat și le acoperim cu acesta, apoi coacem blatul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade. Lăsăm prăjitura să se tempereze 10 minute în tavă, apoi o răsturnăm pe un platou. Pentru sirop, punem apa cu zahărul pe foc și amestecăm până când zahărul este topit. Stingem focul, lăsăm siropul să se tempereze 5-6 minute și adăugăm esența. Amestecăm intens și lăsăm siropul să se răcească complet, apoi însiropăm cu el blatul de Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao, răcit.

Pentru cremă, recăm gălbenușurile mai întâi cu un praf de sare, apoi cu zahărul pudră, până devin spumoase.
Le diluăm cu puțin lapte rece, adăugăm amidonul, apoi restul de lapte și omogenizăm compoziția.
Fierbem crema de gălbenușuri cu amidon până se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu în ea.
O acoperim cu folie și o dăm la rece.

Când este bine răcită, o mixăm și încorporăm în ea caramelul condensat cu cacao și mascarponele.

Dăm crema la rece până când și blatul este răcit și însiropat.                                              Porționăm blatul deja însiropat și cu ajutorul unui posh cu dui, creăm alveole din crema cu caramel condensat, deasupra fiecărei porții de prăjitură.

Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

Turta dulce - Descopera reteta perfecta pentru sarbatori!

pe 19.11 la 20:30

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Nicoleta