Desert prajitura cu nuca, ciocolata, crema de vanilie si jeleu de capsuni

de CameliaR in Prajituri, 7 Mar 2017 | 8506 vizualizari

 

De ceva vreme imi doream sa fac aceasta prajiturica. Am gasit o prajitura interesanta pe blogul Andreeei Dianu si, incepand de la aceasta reteta, m-am hotarat  pe parcursul pregatirii sa o personalizez. Am ales sa adaug un jeleu de capsuni si putina cafea. Adevarul este ca ai nevoie de timp si multa rabdare. Este o prajiturica care necesita multa migala. La final, apare sentimentul de satisfactie pe care il simti atunci cand cei care gusta, isi exprima multumirea si iti savureaza cu multa placere delicioasa prajitura.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 albusuri
  • 1 lingura zahar tos
  • 1 praf de sare
  • 170 g nuci macinate
  • 60 g zahar pudra
  • Crema de ciocolata:
  • 250 ml frisca lichida
  • 100 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 80 g zahar
  • 250 g ciocolata
  • 6 g gelatina
  • Crema de vanilie:
  • 150 ml frisca
  • 70 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 70 g zahar
  • 6 g gelatina
  • Jeleu de capsuni:
  • 600-700 g capsuni congelate
  • 90 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 lingura amidon
  • 10 g gelatina
  • Decor:
  • nuci
  • mousse de ciocolata
  • Insiropat:
  • 1 pliculet cafea instant+zahar
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu nuca, ciocolata, crema de vanilie si jeleu de capsuni:

Blat:
Intr-un bol, batem albusurile spuma, cu un praf de sare. Adaugam zaharul tos si mixam pana obtinem o bezea stralucitoare.
Nucile trebuie sa fie maruntite. Eu le-am batut intr-un prosop, cu un ciocan pentru carne. Puteti sa le maruntiti si cu un blender. Nucile maruntite se amesteca cu zaharul pudra, iar apoi se incorporeaza cu o spatula in spuma de albus.
Tapetam tava cuptorului cu hartie de copt, dupa ce am uns-o cu ulei, iar apoi turnam compozitia si o nivelam. Coacem blatul in cuptorul preincalzit, timp de 25-30 minute sau pana cand este gata.

Crema de ciocolata:
Punem gelatina intr-un castronel micut impreuna cu una sau doua linguri de apa rece. Amestecam galbenusurile cu zaharul. Intr-o craticioara punem frisca si laptele la foc mic. Le lasam pana se incalzesc usor. Amestecul caldut se toarna peste crema de oua cu zahar si se pune din nou pe foc mic. Se amesteca in continuu cu un tel, pana se ingroasa putin.
Rupem ciocolata in bucatele cat mai mici si apoi o punem intr-un bol. Turnam crema de oua si se amesteca pana se topeste complet ciocolata. Punem gelatina dizolvata in cuptorul cu microunde. Lasam o ora sa se raceasca la frigider, iar apoi se pune 15-20 minute (sau pana se intareste) la congelator.

Crema de vanilie:
Punem gelatina intr-un bol micut, cu 2 linguri cu apa rece. Frisca lichida si laptele se pun intr-o craticioara si se incalzesc. Amestecam galbenusurile cu zaharul ,iar apoi se toarna amestecul lichid si se amesteca. Punem craticioara pe foc si amestecam in continuu pana se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat, luam craticioara de pe foc. Adaugam gelatina dizolvata in cuptorul cu microunde. Lasam crema sa se racesca complet la frigider.

Jeleu de capsuni:
Intr-o craticioara, punem zaharul, capsunile strivite cu o furculita si 90 ml apa. Fierbem la foc mic si spumam cand este nevoie. Cand amestecul nostru se transforma intr-o substanta mai lichida, luam craticioara de pe foc si trecem amestecul prin sita. Turnam compozitia in craticioara si adaugam amidonul dizolvat in putina apa (1-2 linguri). Amestecam pana incepe sa se lege. Hidratam gelatina in apa, conform instructiunilor de pe ambalaj. Dizolvam gelatina la cuptorul cu microunde, iar apoi o turnam peste jeleu. Tapetam o tava cu folie de prospetime si turnam jeleul. Introducem tava in congelator timp de 1 ora. Dupa ce a trecut o ora, scoatem jeleul din tava si il punem din nou in congelator pana asamblam prajitura.

Asamblare:
Taiem foaia de blat, obtinand 2 foi de aceeasi marime. Daca avem o tava de marimea foilor, asezam pe ea folie alimentara si asamblam acolo prajitura, iar daca nu avem, putem sa o facem si pe o tava de orice dimensiune. Am pregatit un pliculet de cafea instant cu apa si zahar, iar cu pensula am inceput sa ung usor foile. Folosim foarte putina cafea pentru insiropat. Adaugam crema de ciocolata. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa la congelator 15 minute, apoi se pune cea de-a doua foaie, se insiropeaza putin si se toarna crema de vanilie.
Se lasa la frigider pana a doua zi, iar apoi o decoram. Pentru decor, eu am folosit mousse de ciocolata.
Cu un pos am decorat prajiturica, si am ales sa topesc zahar, iar apoi sa decorez prajitura cu el dupa se s-a racit. Am presat si cacao. Este o prajiturica minunata si foarte delicioasa!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu nuca, ciocolata, crema de vanilie si jeleu de capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Patratele cu brinza si crema de lamiie