Desert prajitura cu mere si crema de vanilie

de Criss in Prajituri, 3 Dec 2019 | 4620 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat: 
  • 550 g faina 
  • 150 g zahar pudra 
  • 1 plic praf de copt 
  • 250 g unt 
  • 2 galbenusuri 
  • 2 lingura smantana 
  • coaja rasa de la o lamaie 
  • 1 lingurita esenta de vanilie + -2 linguri gris 
  • 6-7 mere 
  • 2 linguri zahar 
  • 1 lingurita scortisoara 
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • Ptr. crema:
  • 1 l lapte
  • 8 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 plic zahar vanilat bourbon
  • coaja de la 1/2 lamaie
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu mere si crema de vanilie:

Pentru aluat se amesteca faina cu praful de copt si zaharul pudra, se adauga untul rece si se amesteca cu varfurile degetelor pana cand capata consistenta si aspectul unor firimituri. Se adauga smantana, coaja rasa de lime si galbenusurile si se framanta aluatul pana se leaga si devine o bila nelipicioasa. Se inveleste aluatul in folie si se pune in frigider o jumatate de ora. Apoi se imparte aluatul in doua parti.   Cele 8 galbenusuri se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumui si se albesc. Se adauga faina, amidonul si laptele cald, apoi se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca si se lasa sa se raceasca. Eu am uitat sa acopar crema cu folie si a facut o pojghita deasupra, din cauza careia se vad mici cocoloase.   Merele se curata de coaja, se taie in doua si se scot cotoarele. Se taie felii subtiri si se stropesc cu suc de lamaie, pentru a preveni oxidarea lor.

  Asamblarea prajiturii:    Aluatul se imparte in doua parti egale. Jumatate se intinde intr-o foaie dreptunghiulara. E bine sa faceti aceasta operatiune pe hartie de copt, pentru ca aluatul e foarte fraged si se rupe usor. Peste aluat se presara o lingura gris. Se aseaza feliile de mere, dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos. Peste mere se presara cele 2 linguri zahar, pudra de scortisoara si 1 lingura gris.  Peste mere, se intinde cat de cat uniform si crema de vanilie. Restul de aluat se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, tot pe o foaie de copt si din aceasta foaie se taie fasii care vor forma grilajul de deasupra prajiturii.  Se introduce tava in cuptor si se coace prajitura pana cand marginile incep sa devina usor aurii. In cuptorul meu (pe gaz) a stat 45 minute, la foc mic, pe treapta a doua a aragazului.  Se pudreaza cu zahar si se taie dupa ce s-a racit complet. Sincera sa fiu, mie mi-a placut mai mult dupa ce a stat in frigider.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere