"Retete festive de iarna"
De sarbatori imi ramasesera cam multe albusuri plus ca mai aveam si la congelator si am hotarat sa fac aceasta prajitura care a iesit neasteptat de buna. E o combinatie de arome irezistibile, asa ca daca aveti albusuri ramase si nu stiti ce sa faceti cu ele, asta ar fi o solutie numai buna.
Pt. foaia cu nuca:
Pt. foaia cu nuca de cocos:
Crema de ciocolata:
Foaia cu nuca: Se bat albusurile spuma tare cu praful de sare. Se adauga zaharul treptat si se mixeaza in continuare pana ce acesta se dizolva. Separat se amesteca nuca macinata cu faina si praful de copt. Se incorporeaza in spuma in 2 reprize, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Se toarna compozitia intr-o tava cu diametrul de 22x33 cm, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 15 minute. Se urmareste si cand incepe sa se rumeneasca usor deasupra, se verifica cu o scobitoare daca este copt blatul. Se lasa la racit apoi se desprinde cu grija hartie de copt.
Foaia cu nuca de cocos: Se bat albusurile cu praful de sare si se adauga pe rand zaharul. Se mixeaza pana ce acesta se dizolva. Se incorporeaza in 2 reprize amestecul de nuca de cocos, faina si praful de copt.
Se toarna in aceeasi tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la 180 de grade timp de cca 15 minute. Cand incepe sa se aureasca pe margini, se verifica daca este copt. Se lasa la racit dupa care se indeparteaza cu grija hartie de copt.
Crema de ciocolata: Intr-o oala cu fundul dublu se amesteca faina, amidonul si zaharul. Se toarna cate putin din lapte, amestecand cu un tel pentru a nu face cocoloase. Se transfera oala pe foc mic si se lasa sa fiarba pana incepe sa se ingroase, amestecand insa mereu pentru a nu se prinde de fund. Cand s-a ingrosat ca o budinca, se ia de pe foc, se adauga untul, se amesteca bine apoi se pune ciocolata rupta in bucati si esenta de rom. Se amesteca totul pana se omogenizeaza bine. Se lasa la racit.
Pe o tava se asaza foaia cu nuca, se unge cu jumatate din crema de ciocolata apoi se pune foaia cu nuca de cocos. Se unge cu crema de ciocolata deasupra si se presara nuca de cocos. Se lasa pana a doua zi dupa care se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
1
Se pot prepara ambele foi doar cu un fel de nuca, la alegere.
2
Se poate prepara o crema de vanilie sau alta aroma, in detrimentul celei cu ciocolata.