Nu stiu cum sa o denumesc, am pornit cu gand sa fac o prajitura cu crema de galbenusuri si cafea, dar pe parcurs am ajuns la altceva. Dupa ce am copt doua blaturi, am constatat ca nu va iesi o prajitura prea inalta si cum aveam niste biscuiti pe care voiam sa-i folosesc la o tarta, i-am insiropat si i-am adaugat la aceasta prajitura. A iesit foarte buna, dar putina!
Pentru blaturi, batem albusurile spuma cu un varf de sare, apoi adaugam treptat zaharul, esenta si coaja rasa, faina amestecata cu praful de copt si la final nuca, respectiv nuca de cocos pentru primul blat.
Tapetam tava cu hartie de copt (eu am folosit o tava de 22/36 cm), intindem compozitia de blat in ea, o nivelam frumos cu dosul unei linguri si dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 25-30 de minute la 180 de grade. Coacem blaturile pe rand.
Nu vom uita nici de testul cu scobitoarea pentru siguranta.
La mine blatul cu nuca de cocos s-a copt dupa 25 de minute, iar cel cu nuca dupa 30 de minute.
Pentru crema, frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si putina sare pana devin spumoase, apoi le diluam cu lapte fierbinte si punem vasul la foc pe baie de aburi.
Fierbem astfel crema, amestecand continuu pana cand se va ingrosa ca o smantana.
Lasam crema astfel formata sa se raceasca.
Separat, in alt vas, mixam untul tinut la temperatura camerei, pana devine spumos, apoi incepem sa incorporam treptat crema racita, punand cate putina crema in unt si picurand esenta in acelasi timp. La final adaugam si mascarponele si omogenizam. Dam crema la rece pentru 15-20 de minute.
Pentru sirop, fierbem toate ingredientele(separat pentru fiecare tip de sirop) si vom insiropa blaturile, mai ales pe margini.
Nu trebuie sa fie decat usor insiropate pentru a se putea portiona mai bine.
Nu vom folosi toata cantitatea de sirop la blaturi ci vom insiropa si biscuitii cu aceste siropuri.
Ciocolata o vom marunti si o vom pune intr-un vas impreuna cu laptele si uleiul si o vom topi pe baie de aburi, amestecand continuu.
Cum asamblam: asezam in tava blatul cu nuca de cocos insiropat, intindem peste el 1/2 din crema, asezam biscuitii insiropati, alternand unul cu sirop de lamaie, unul cu sirop de portocale, turnam peste ei ciocolata topita, calda, apoi asezam celalalt blat insiropat, intindem restul de crema si radem ciocolata deasupra.
Dam prajitura astfel asamblata la rece cateva ore, apoi o vom portiona.
1
Se poate inlocui mascarponele cu 200 gr unt, sau invers, se poate inlocui untul cu 250 gr mascarpone, dupa preferintele fiecaruia, insa daca se pune doar mascarpone, crema va fi mai subtire.
2
As indica sa se portioneze prajitura la jumatatea biscuitilor, astfel intr-o portie va exista si biscuit insiropat cu sirop de lamaie si biscuit insiropat cu sirop de portocala.