Atât de gustoasă, aromată și răcoroasă este această Plăcintă grecească cu portocale și iaurt - Portokalopita, că după ce se termină prima tavă, te gândești imediat dacă mai ai ingredientele necesare pentru a o repeta.
Și se prepară foarte ușor, cu ingrediente puține și la îndemâna tuturor.
O prepar foarte des vara, pentru că este foarte bună servită rece, scăldată în mult sirop aromat, dar nici iarna nu-i de abandonat!
Foile de plăcintă le desfacem, le răsfirăm într-o tavă și le lăsăm la uscat, 2-3 ore la loc cald. La sfărâmăm, apoi, în bucăți mai mici, direct în tavă. Mixăm ouăle cu un praf de sare, apoicu zahărul, până devin spumoase. Adăugăm coaja de portocală, uleiul, iaurtul în care dizolvăm praful de copt și omogenizăm compoziția. Turnăm compoziția peste foile de plăcintă din tavă și lăsăm foile să se hidrateze 10 minute. Între timp, preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Coacem minunata plăcintă grecească cu portocale și iaurt pentru 30-35 de minute la 180 de grade, apoi o lăsăm să se răcească în tavă.
Pentru prepararea siropului, punem apa împreună cu sucul de portocale, coaja rasă și tot zahărul la fiert. Amestecăm până la topirea zahărului și lăsăm siropul să fiarbă 2-3 minute, apoi îl dăm la rece.
Când portokalopita s-a răcit, o tăiem în cuburi și turnăm siropul peste ea. O dăm imediat la rece și o lăsăm să se hidrateze cel puțin o oră, apoi o putem servi cu poftă, alături de cei dragi.