Ei bine, aceasta este varianta mai light a papanasilor prajiti. Eu ii gasesc pe acestia ca seamana foarte bine cu galustele cu prune sau gombitii.
Eu ii gasesc mai pufosi si se gatesc mai usor si mai rapid ca si galustele. Merita sa incercati si varianta asta de papanasi sau galuste, sau cum vreti voi sa le spuneti…
"retete pentru mese in familie"
Daca folositi o branza de vaci mai uscata, este nevoie sa o desfaceti (zdrobiti) cu furculita. Se adauga oul, sarea, zaharul si vanilia si se amesteca. Apoi se adauga si ingredientele uscate, adica grisul pentru inceput, se amesteca pana se incorporeaza complet, apoi se pune 1 lingura faina si bicarbonat. Se amesteca iar, daca aluatul nu este bine legat, se mai adauga inca 1 lingura faina. Se lasa aluatul sa se odihneasca 20-30 minute (grisul va absorbi din umiditate).
Intre timp putem sa pregatim pesmetul: intr-o tigaie teflonata se pune pesmetul. Daca vreti, puteti sa puneti 1-2 linguri ulei sau unt. Eu prefer simplu, fara pic de grasime. La foc mic se prajeste pesmetul, se amesteca constant pana devine rumen. La final se adauga zaharul si scortisoara. Zahar se adauga in functie de cat de dulce doriti. Pentru ca eu am folosit si un toping, nu am indulcit foarte tare pesmetul.
Se pune la fiert o oala cu multa apa si 1 lingurita sare.
Cu mainile umede si cu o lingurita se ia din aluat si se formeaza bilute. Cand apa clocoteste, se pun papanasii in apa. Dupa ce s-au ridicat la suprafata, se lasa sa fiarba 5 minute la flacara mica si cu capacul pus pe jumatate. Se scot cu o spumiera pe o tava. Imediat dupa ce au fost scosi se tavalesc prin pesmet. Se servesc calzi sau reci, cu sirop sau toping, cu smantana sau iaurt gras grecesc. La fel de buni sunt si daca-i serviti simpli, depinde de gustul fiecaruia. Sa va fie de folos!!