Voua va plac pufoseniile? Se topesc in gura de fragede aceste bunatati din aluat, dar si ce aluat, unul fantastic si nu exagerez cu nimic daca va spun ca raman si cinci zile la fel de proaspete.
Spuneti-le melci sau rulouri sau cum vreti voi si sa stiti ca aceasta reteta la mine in familie va scrie istorie, sunt neaparat de incercat si de ce nu, de transmis din generatie in generatie.
Un aluat atat de versatil, puteti sa il preparati cu parmezan, cascaval, branza dar si cu crema de vanilie, scortisoara, ciocolata, nutella, miere...alegerea va apartine in functie de inspiratia de moment.
Daca am laudat destul preparatul, neaparat trebuie sa va ofer si reteta minunata, o reteta turceasca.
In bolul mixerului se toarna laptele caldut( nu fierbinte), apoi apa calduta, uleiul, doua albusuri si un galbenus de ou, 2 linguri de zahar, apoi drojdia uscata, se amesteca bine, se adauga faina, in cateva transe, urmeaza sarea si untul. eu am framantat cu mixerul, dar puteti sa faceti asta si cu mana, pana ce obtineti un aluat neted, moale, elastic, perfect, care nu se lipeste de mana.
Se acopera vasul cu un servet sau cu un capac si se lasa aluatul la crescut o ora.
Se scoate din timp untul pentru uns( cele 50 gr)
Cand aluatul a crescut, se rup cu mana 12 bucati aproximativ egale , puteti face asta si cantarindu-le, si se asaza la distanta intre ele pe o hartie curata( de copt) sau un servet.
Se ia fiecare bucata de aluat si se intinde intr-un oval( vezi foto) si se unge bine si uniform cu unt.
Cu rotita de pizza sau cu un cutit bine ascutit se traseaza linii verticale insa nu pana in margine, lasand un cm la capete( vezi foto).
Se ruleaza dintr-o margine laterala( vezi foto) si apoi se formeaza foarte usor melcii prin rasucire.
Fiecare melc se asaza in tava cuptorului pe foaia de copt, se acopera cu un servet si se mai lasa 20 sau 30 de minute la crescut in loc cald in bucatarie.
Se unge fiecare rulou cu amestecul de ou si aici in acest punct daca doriti le puteti adauga, semine de susan, mac, cascaval, parmezan ce doriti, sau ii puteti lasa simpli adaugandu-le cand sunt gata crema de vanilie si zahar pudra.
Eu cred ca i-am facut de peste zece ori in toate variantele posibile.
Coaceti melcii pana sunt frumos rumeniti la 185 de grade Celsius, poate undeva in jur de 20, 30 de minute( depinde de cuptor), o sa vedeti cum cresc ca prin magie.
Minunati!
1
puteti adauga seminte de mac, de susan