Cougnou, de asemenea, numit cougnole în anumite regiuni sau pâinea lui Isus, este un produs de patiserie tipic din Belgia și din nordul Franței consumat în perioada Sfantul Nicolae pana la Crăciun.
Forma acestei brioșe amintește copilul Isus înfășurat. Poate avea de asemenea forma specială a unui copil cu două capete.
Este de obicei, oferita copiilor în dimineața de Crăciun, însoțită de o cană de ciocolată caldă.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/12/briosa-belgiana-cougnolle-ou-cougnou.html
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul .
In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, ouale si sarea.
Amestecati si incorporati laptele caldut. Cand am integrat laptele, punem untul moale (nu topit) si framantam cca. 10-15 minute. (am adaugat un pic de faina)
Acoperim si lasam sa creasca 2-3 ore.
Se degazează aluatul rapid si se incorporeaza stafidele.
Impartiti aluatul in cate bucati de briosa vreti sa faceti ( eu am facut o briosa mare si 2 mai mici).
Fiecare bucata se-mparte in 2- cu o jumatate facem forma corpului, cealalta jumatate o impartim in 2 si facem 2 bile (capetele).
Le unim pentru a forma briosa. Le punem pe o tava acoperita cu hartie de copt.
Alta metoda : modelati aluatul in lungime, apasati aluatul si rasuciti-l pentru a forma capul rotund la cativa centimetri de fiecare capat.
Lasati-le sa creasca inca 30 de minute.
Se incalzeste cuptorul la 180 ° C.
Se ung cu amestecul galbenus/lapte si se decoreaza cu zahăr perlat.
Coaceti in cuptorul incalzit timp de 30 minute.