O reteta de gogosi ungureasca care se mananca cu ocazia carnavalului traditional care are loc in fiecare an inainte de Postul Pastelui.
https://www.blogulluicatalina.com/2019/02/gogosi-unguresti-farsangi-fan.html
M-am inspirat de la aceasta reteta: https://savoriurbane.com/
Pentru 10 gogosi :
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, zaharul si 2 linguri de faina.
Lasam sa-si dubleze volumul. In bolul Kitchenaid punem faina, maiaua, galbenusurile, coaja de lamaie, sarea si vanilia- amestecati la viteza 2. Adaugam laptele caldut ramas treptat si continuam sa amestecam. La final adaugam untul topit si racit si amestecam cca 10-15 minute- la viteza 3-4.
Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.
Dacă nu aveți un robot Kitchenaid:
In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, galbenusurile, coaja de lamaie, sarea si vanilia.
Amestecati si incorporati laptele caldut ramas. La final adaugam untul topit si racit si framantam cca 10-15 minute.
Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 ore într-un loc cald.
Fainati suprafata de lucru, framantati un pic aluatul.
Intindeti aluatul cu un rulou (grosime de 1 cm), taiati gogosile cu ajutorul unei forme de 8 cm.
Acoperiti-le cu un prosop si le lasati sa creasca inca 30 de minute.
Inainte de a le praji apăsați ferm în centrul fiecarei gogoase cu degetul pentru a crea o cavitate.
Incingeti uleiul si puneti la prajit gogosile 30 secunde pe fiecare parte.
Se presara cu zahar pudra si se umple cu dulceata sau gem fiecare cavitate.