Gogoșile, fie ele rotunde, inele, împletite sau de orice formă vă plac, sunt delicioase în week-end, când toată lumea ar mânca ceva bun. Dacă mai scoatem la testat și dulcețurile pregătite în vară, nu-ți mai trebuie altceva.
De data aceasta le-am făcut cu îndulcitor, să poată mânca și tata, el le-a mâncat simple, iar noi, cu gem sau zahăr pudră. Dacă doriți, le puteți face numai cu zahăr (am scris la ingrediente echivalentul pentru îndulcitorul folosit de mine).
Într-un castron adânc sau bolul de la mixer, torni laptele împreună cu apa (încălzite ușor într-un ibric), adaugi drojdia și îndulcitorul și amesteci. Adaugi pudra de vanilie, coaja de lămâie, ouăle și puțină făină și începi să amesteci, iar restul de făină îl adaugi treptat (mie mi-au trebuit aprox 800 g în total la aluat). Încorporezi treptat și uleiul. Frămânți aluatul cu mâinile sau la robotul de bucătărie aprox 6 minute până obții un aluat neted, lucios, pufos, ușor moale.
Transferi aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, pulverizei puțin ulei pe aluat, îl netezești și îl acoperi cu folie alimentară. Îl lași la dospit o oră sau până își dublează volumul.
Răstorni aluatul pe pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți doar ușor, cât să-i dai formă. Împarți aluatul în două bucăți, ca să lucrezi mai ușor. Întinzi cu sucitorul fiecare aluat într-o foaie potrivită ca grosime, apoi decupezi gogoșile cu paharul sau o formă de patiserie. Poți scobi mijlocul cu un dui. Poți face gogoși rotunde, inel, împletite sau ce forme îți plac.
Prăjești gogoșile în uleiul încins (la 175 °C), rumenindu-le pe ambele părți.
Odată prăjite, transferi gogoșile într-o tavă mare pregătită cu prosoape de hârtie, care să absoarbă excesul de ulei.
Servești gogoșile cu gem sau zahăr pudră.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
1
Dacă ai un termometru de bucătărie, folosește-l cu încredere, ai grijă ca uleiul să nu fie prea încins, gogoșile se vor prăji repede, dar riști să nu se facă înăuntru. Iarăși, dacă e prea rece, gogoșile vor absorbi mult ulei. Temperatura optimă: 175 de grade. Testat si experimentat.
2
După ce ați decupat gogoșile, mai lăsați pe masă circa 10 minute la dospit, vor ieși mai pufoase.