Galatopita este o reteta greceasca foarte gustoasa si denumirea ei inseamna placinta cu lapte. Seamana foarte bine cu grisul cu lapte doar ca este coapta si se poate servi cu dulceata de fructe, toping de fructe, miere de albine sau de ce nu, cu sos de ciocolata sau caramel.
Punem laptele pe foc si il lasam la incalzit, dar sa nu fiarba si sa nu se afume. In laptele cald adaugam untul si zaharul si amestecam cu un tel pana cand se topeste tot untul. Cand untul este topit in totalitate adaugam grisul in ploaie si amestecam in continuu, sa nu se formeze cocoloase.
Cand avem o compozitie mai groasa (ca si o smantana proaspata) oprim focul si lasam cateva minute sa se raceasca. Adaugam ouale amestecand bine dupa fiecare si scortisoara.
Tava in care urmeaza sa coacem placinta o ungem bine cu unt si turnam in ea compozitia.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 1 ora.
Oprim focul cand placinta este maronie deasupra si mai lasam in cuptor pentru 15 minute. Se serveste la temperatuta camerei cu topping de fructe.
1
Se poate folosi, optional, coaja razuita de lamaie sau portocala.