Am pregatit doi cozonaci foarte buni, avand ca inspiratie reteta Jamilei, numai ca eu i-am umplut cu rahat si i-am rulat.
Pozele pentru prezentare au fost facute atunci cand cozonacii erau calduti, asa ca veti observa cum curgea ciocolata din ei.
Dupa ce se racesc bine de tot, ciocolata se incheaga.
Se cern 500 g faina intr-un castron mare.
Drojdia se faramiteaza si se amesteca cu circa jumatate din laptele cald pana cand se dizolva. Se toarna peste faina. Se adauga ouale, sarea (se pune peste faina, departe de drojdie) si esenta de vanilie. Se incepe framantarea, adaugand si restul de lapte si faina cat cuprinde. Se incorporeaza untul. Daca aluatul este tot lipicios, se adauga ulei si se framanta pana cand se dezlipeste de pe maini si de pe castron, formand o bila mare. Se acopera castronul cu o folie si se introduce la frigider pentru cel putin 4 ore. Se poate lasa si 24 de ore la frigider. Eu l-am lasat peste noapte.
Apoi, se rupe ciocolata, se pune intr-o craticioara, se adauga doua linguri de apa peste ea si se topeste.
Zaharul, cacaua si untul se amesteca pana cand devin ca o crema. Se toarna ciocolata peste ele si se omogenizeaza.
Rahatul se taie cubulete.
Se scoate aluatul din frigider si se intinde pe masa de lucru infainata. Se imparte in doua. Se unge o parte cu jumatate din crema de ciocolata si se adauga rahat din loc in loc. Se ruleaza si se transfera cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de aluat.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi, iar cozonacii se acopera cu o folie, apoi cu un prosop. Se lasa sa creasca putin, se ung cu galbenusurile amestecate cu laptele si se presara zahar pe ei.
Se introduc tavile la cuptor pana cand cozonacii sunt frumos rumeniti.