In ziua de Florii m-am trezit cu noaptea-n cap si cu o pofta teribila de cozonac, asa ca m-am pus la treaba. Gandul imi incoltise de cu seara, dar nu ma credeam asa vrednica sa ma trezesc si sa ma apuc de treaba, dar am zis ca nu strica daca-mi scot ingredientele pe masa , sa le gasesc dimineata aliniate si gata de treaba. Salvasem eu un video cu o reteta de aluat de cozonac si am zis sa-l incerc, imi place sa incerc si sa ma joc cu aluatul, am capatat asa o dragoste pentru aluaturi, e greu pana ma apuc ca apoi imi vine sa stau toata ziua sa mesteresc cate ceva din aluat, indiferent de aluat. Gata cu vorba, hai sa mai si muncim, adica sa scriu reteta, asta-i partea pe care nu o iubesc.
Aluat: Faina am cernut-o intr-un caston incapator. Drojdia proaspata am sfaramat-o intr-un castron, am adaugat 2 linguri de zahar, am amestecat bine apoi am pus si o lingura faina, am diluat totul cu o cescuta de lapte caldut ( zaharul, faina si laptele le-am luat din cantitatile cantarite). Am lasat 15 min sa se activeze drojdia. Am pus sa se topeasca untul. Peste faina cernuta am pus sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie si am amestecat. Restul de lapte impreuna cu zaharul l-am pus pe foc cat sa se topeasca zaharul, nu trebuie sa fiarba, in caz ca este mai fierbinte, asteptam sa se mai raceasca, nu trebuie turnat fierbinte. Am facut o adancitura in faina, am pus drojdia activata, galbenusurile,esenta de rom, am turnat laptele caldut, putin cate putin , am inceput sa framant cateva minute, apoi am rasturnat totul pe blatul de lucru si am inceput sa framant energic, adaugand putin cate putin untul topit. Am framantat cca 40 min, din cand in cand am trantit de masa aluatul. Am asezat aluatul in castron, am invelit castronul in folie alimentara si am lasat sa creasca, la loc caldut, cca 2 ore sau pana isi dubleaza volumul.
Umplutura : Albusurile le-am batut cu un tel, cat sa faca o spuma lejera, am adaugat zaharul si am amestecat bine, apoi am adaugat cacao si nuca. Separat am taiat rahatul cubulete mici. 4 linguri din amestecul cu nuca le-am amestecat cu 2 linguri de nutella, asta ca mi-a venit mie o idee in timp ce framantam aluatul, adica sa intind 4 foi rotunde cu diametru de 20-25 cm si sa formez un fel de floricica, ca doar e cozonac de florii.
Dupa ce a crescut aluatul, am rasturnat aluatul pe blatul de lucru, am format 4 bilute din care am intins 4 foi rotunde, peste fiecare foaie am intins amestecul de nuca cu nutela, apoi cu ajutorul unui cutit ascutit am facut taieturi 12 taieturi si am format o floricica. Am asezat floricica in tava tapetata cu hartie de copt, apoi am asezat un inel reglabil sa sustina floricica formata, deoarece la copt o sa creasca si nu vroiam sa se '' dezmembreze''. Am uns cu galbenus de ou, am presarat mac si zahar, iar in mijloc am pus bucatele de rahat colorat. Din restul de aluat am format 2 cozonaci, unul mai mic si unul mai mare, i-am umplut cu crema de nuca, stafide si rahat colorat, am uns cozonacii cu galbenus, am presarat mac si zahar brun. Am preincalzit cuptorul la 180 grade , am bagat cozonacii la copt ( pe rand , ca n-au incaput toti trei), i-am copt cca 45-50 min, acum depinde de cuptorul fiecaruia, cel mai bine se testeaza cu scobitoarea, trebuie sa iasa curata cand intepam cozonacul, atunci stim exact ca este gata. Au iesit foarte gustoisi si un pic bronzati, ca asa este cand faci mai multe chestii si uiti ca mai ai si prin cuptor ceva :)))))))))))))))))