Nu stiu cati au avut ocazia sa gateasca homar. Nu pot spune c-am gatit de foarte multe ori la viata mea, insa este dupa parerea mea cel mai aromat preparat pe care-l poti manca intr-o viata de om. Nu trebuie sa-l complici, chiar va recomand sa nu va complicati daca veti avea ocazia sa gatiti asa ceva. Vad ca se gasesc din ce in ce mai des in hypermarket-uri si la preturi din ce in ce mai accesibile. Merita macar o data-n viata sa va faceti pofta sau sa impresionati pe cineva. Eu am avut ocazia sa gatesc homar la un demo XXL, care-a avut ca target mancarea sanatoasa si implicit copiii. Ma bucur c-am putut sa le ofer copiilor ocazia de a gusta ceva ce nu ar manca foarte des.
Aveti reteta mai jos ! Tot ce faceti in bucatarie, sa faceti cu dragoste !
Puneti o oala cu apa si 1 lingurita de sare pe foc. In momentul in care clocoteste adaugati homarul proaspat, viu (da, stiu, e dureros, dar ce sa faci...) si puneti capacul;
Lasati-l acolo cateva minute pana devine rosu;
Il scoateti din oala si-l lasati sa se raceasca pe tocator. Primul lucru pe care-l faceti este sa ii smulgeti coada, fortand-o usor o data in sus, apoi tragand-o ferm in jos pana trosneste . Acolo se afla cea mai multa carne. Rupeti inotatoarele si apasati apoi carnea la baza cozii. Localizati vena neagra de la coada, si apucati-o (undeva in zona in care coada intalneste corpul) si trageti-o afara. Acolo este saculetul de excremente. Clatiti cu putina apa fierbinte;
Rupeti apoi clestisorii. Dati fiecare cleste mic pe spate si scoateti-l. Clestii mari, precum si trunchiul acestora ii spargeti cu un ciocanel sau un cleste. Veti mai gasi carne (putina ce-i drept in fiecare piciorus al sau). Nu aruncati cochilia, puneti-o la fiert cu 2 morcovi, o ceapa, 1/2 telina si un praz, niste supa de legume si putin vin si lasati compozitia la redus. Va iesi un sos extraordinar pe care-l puteti ingrosa cu putin amidon sau cu putina smantana de gatit;
Dupa ce-ati curatat homarul, trageti-l la tigaie cu unt, cimbru, cateii de usturoi (scoateti-le inima, acea vena verde din interior, va preveni refluxul gastric sau arsurile), sarea si piperul, pentru 2 min. Stingeti cu vinul roze si adaugati si rosiile cherry taiate in prealabil in 4;
Ratatouille se prepara foarte usor. Va incingeti cuptorul la 180 de grade;
Taiati ardeii cuburi potrivite. Scoateti apoi miezul dovlecelului si al vinetei pentru ca acolo se retine foarte multa apa si taiati-le si pe-aceastea tot cuburi potrivite;
Ceapa si usturoiul (la fel fara inima) le tocati marunt;
Rosiile le blanchati in apa fierbinte, le decojiti, le scoateti miezul si le tocati;
Tocati si busuiocul (nu foarte marunt pentru ca va ramane aroma pe tocator);
Amestecati toate ingredientele intr-un castron, adaugati ulei de masline, sare si piper.Adaugati hartie de copt intr-o tava si puneti legumele in tava;
Dupa cca 20 de min, adaugati si vinul alb - lasati legumele sa se coaca inca 20 de minute, pana sunt al dente;
Acest proces este foarte bine sa-l incepeti inainte de a va apuca de homar, astfel ambele preparate se vor termina in acelasi timp;
Serviti cu multa pofta si mult chef de viata.
Sa fiti iubiti si sanatosi !