Am pregatit aceasta reteta, deoarece cu ceva timp in urma am primit de la prietena mea si a altor bucatarase harnice, Marta Gabriela din Sudan, sumac.
Sincer, nu am avut timp sa atasez reteta, dar acum am gasit-o si vreau sa o fac cunoscuta si voua.
Intr-o tigaie, punem unt si ulei, adaugam ½ de ceapa taiat marunt si o sotam, peste aceasta, adaugam orezul care a fost in prealabil spalat, adaugam supa de pui un polonic, si lasam sa fiarba. Dupa ce lichidul a fost absorbit, se adauga vinul alb si se lasa sa se evapore alcoolul, dupa care mai adaugam restul de supa, adaugam sare si dam la cuptor, aproximativ 15 minute, inainte sa luam de la cuptor, adaugam si sumacul.
Punem un vas cu apa pe foc, in acesta vom pune rosiile pentru cateva secunde, cat sa putem sa le scoatem pielea. Dupa ce le-am scufundat pentru cateva secunde, le scoatem intr-un vas cu gheata si vom trece la curatarea lor. Dupa curatare, le vom toca cubulete, adaugam un praf de sare, usturoi si putin ulei de masline si ve vom fierbe in putina supa, 15 minute, dupa care le vom blenda bine, dupa care vom strecura. Vom hidrata gelatina in apa rece si vom lasa 10 minute, dupa care o vom pune la cuptorul cu microunde pentru a se face lichida si o vom amesteca cu sucul de rosii rezultat in urma blendarii. Se va pune intr-un vas de silicon si se va da la frigider, pentru a se face un jeleu. Curatam crevetii, indepartam capul si decorticam, scoatem firul mov, ii vom spala si tampon de excesul de apa.
Pregatim o tigaie in care punem putin unt si ulei si vom trece la sotarea crevetilor. Cand acestia isi schimba culoarea, este semn ca trebuiesc intorsi pe cealalta parte, dupa care se scot si se lasa in asteptare.
Pregatim sosul dupa cum urmeaza, pregatim o tigaie, calim restul de ceapa, adaugam si cateii de usturoi, taiati lamele si vom pune vinul, lasand sa scada. Adaugam ardeiul iute taiat fasii subtiri, suc de rosii si putin cimbru. Dupa ce a fiert bine, se blendeaza si se va strecura bine. Dupa strecurare, punem sosul iarasi in tigaie si adaugam si crevetii lasand inca 5 minute sa se imbine savorile.
Verificam orezul, iar aproape de sfarsit, adaugam putina smantana lichida si mai lasam 3 minute pe foc. Decoram cu chives si busuioc si putem servi. Datorita jeleului care trebuie sa stea destul pana isi va face efectul gelatina, timpul este de peste 2 ore, asa ca este bine sa facem jeleul in avans.