Se prepara usor, dispare repede din farfurie...ce poti sa-ti doresti mai mult?
Nu este prima data cand va prezint o reteta de aluat rapid de cremsnit insa aceasta este versiunea maxim imbunatatita, asa ca de azi inainte, va ramane definitiv favorita si-o voi inscrie si la concursul retete cu aluat!Pentru ca...merita!
Va invit la deliciul copilariei!
Preparam mai intai crema:
Punem pe foc laptele, cand este caldut luam deoparte o cana (pentru galbenusuri), iar cand se infierbanta adaugam zaharul si vanilia si amestecam pana la topire.
Galbenusurile le amestecam cu faina si cu o cana de lapte caldut( nu fierbinte) din total si turnam in vasul de pe foc cand se infierbanta laptele, in fir subtire amestecand permanent, se va ingrosa imediat. Tinem pe foc cinci minute amestecand sa nu se prinda, luam vasul deoparte si punem untul, amestecam pana se topeste si este gata crema, o vom pastra la temperatura camerei.
Aluatul:
Ne spalam bine pe maini, apoi le tinem in apa rece putin, este un pas important, deoarece va trebui sa manevram aluatul cu mainile reci.
Amestecam ingredientele, untul rece, taiat bucatele, faina, smantana rece, oul si praful de sare.
Framantam aluatul, formam o bila si o infainam usor.
Pe o suprafata de intins( eu am folosit o foaie de copt), infainata bine, punem aluatul si-l intindem pe lungime intr-un dreptunghi.
Avem grija sa infainam bine si sucitorul, iar daca cumva simtim ca se prinde de foaie, ridicam usor aluatul si presaram din nou faina, ar trebui sa mearga usor.
Pliem partea de sus peste cea de jos, apoi il mai impaturim inca o data de la stanga spre dreapta. Presaram faina si sigilam presand cu sucitorul cele doua margini.(vezi foto)
Din nou presaram faina si intindem un dreptunghi pe lungime, apoi il pliem si-l impaturim de la stanga spre dreapta. Procedam asa de cinci ori, apoi il intindem cat foaia de copt si il rulam usor( vezi imaginile).
Il strangem in forma de melc, il strangem si il impartim in doua( foto).
Din fiecare bucata vom intinde cate o foaie la dimensiunea hartiei de copt, ajutandu-ne de faina multa.
Coacem foile la 200 de grade pana se rumenesc.
Asamblarea cremsnitului:
Eu foaia de jos am faramitat-o ( o puteti pune si intreaga imediat cum ati scos-o din cuptor) la baza tavii, am asezat crema cu lingura si m-am folosit de o spatula sa o intind, apoi deasupra am pus din nou foaie de aluat. Pentru ca este extrem de fraged se rupe usor la manevrat, insa nu este o problema, il asezam cu mana, sau il putem faramita peste crema.
Pudram foaia cu zahar pudra vanilat si punem cremsnitul la rece cateva ore, eu l-am lasat peste noapte.
Este un desert senzational cu miros de copilarie.