Crapul prăjit, servit cu mămăliguță și mujdei de usturoi, este o mâncare foarte gustoasă și ușor de făcut.
Dintr-un crap mare, de cca 3 kg, am făcut 3 feluri de mâncare.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 4 porții.
Curățarea peștelui:
Se curăță peștele de solzi și se îndepărtează intestinele. Se spală bine și se mai lasă cca 1/2 oră în apă rece. Se îndepărtează capul și coada, după care se face file îndepărtând coloana vertebrală. Operațiunea a durat cca 1/2 oră. Capul, coada și o mică parte din file le-am folosit la prepararea ciorbei, iar din celălalt am preparat încă două feluri de mâncare.
Pregătirea crapului prăjit:
Se taie peștele felii, cam de 2-3 degete grosime și se presară cu puțină sare. Se pune făină de mălai într-o farfurie și se amestecă, de asemenea, cu puțină sare. Se tăvălesc bucățile de pește prin făină și se așează pe o coală albă, de hârtie. Se toarnă ulei într-o tigaie, în așa fel încât să acopere bucățile de pește, când le punem la prăjit. Se rumenesc bine pe ambele părți. Când sunt gata, se scot și se pun într-un vas, pe niște șervețele sau prosoape de hârtie, ca să se scurgă de ulei. Se servește cu mămăliguță caldă și mujdei de usturoi.
Poftă bună!
1
Gătiți peștele la foc mic ca să se pătrundă și să se rumenească.
2
Nu lăsați peștele prea mult la prăjit, ca să nu se ardă.