Se taie peştele de-a lungul burţii, se curăţă, se spală apoi se porţionează.
Solzii nu se curăţă.
Se sărează şi se lasă circa 20 minute.
Se încinge bine grătarul. Prima dată se pune partea cu solzi.
Se ţine 2-3 minute pe fiecare parte, doar cât "să prindă miros de grătar" :).
Saramura
Într-un vas se pune circa 1 L la fiert. Se adaugă sare, piper, ardei iute şi puţin oţet. După ce au fiert bine, se adaugă mujdeiul de usturoi (sau usturoi mărunţit). La final se pune peştele în saramură (peştele să nu fie rece) şi se fierbe la foc potrivit timp de 15-20 minute. Se presară de preferinţă leuştean, în lipsa acestuia...merge şi pătrunjelul :).
Poftă bună!
1
Prefer să pun mujdei deoarece saramura capată astfel un aspect mai plăcut...aşa-mi place :).
2
Se serveşte cu mămăliguţă caldă. Hai fie...şi-un păhărel (sau borcănel :D) de vin alb!