Un alt cozonac delicios pentru masa de sarbatoare...
Numai un singur cozonac l-am facut cu nuca si portocala caramelizata cel de al doilea l-am preparat numai cu caramel.
Toate ingredientele se scot din timp astfel incat sa nu fie nimic rece din frigider ci toate la temperatura camerei.
Se cerne faina( neaparat) intr-un vas incapator( in care vom si framanta.Drojdia impreuna cu o lingura de zahar si o lingurita de faina se lichefiaza apoi se lasa in jur de zece minute la loc caldut.
Se face o adancitura in mijlocul fainii se pune drojdia, pe margine sarea. Apoi se adauga ouale, zaharul pudra, laptele caldut in care am pus toate aromele impreuna cu untul moale( aproape topit) si se framanta bine aluatul in jur de 15 minute adaugand si cate o lingura de ulei pana le punem pe toate cele trei.
Se lasa acoperit vasul pana coca creste si isi dubleaza volumul.
Intre timp coaja bine spalata de la doua portocale se taie cubulete si se amesteca cu o lingura de miere si vanilie.
Caramelizam zaharul( cele 250 gr) intr-o cratita, apoi adaugam coaja de portocala si nuca prajita si macinata in prealabil. Lasam doua trei minute si luam vasul de pe foc, punem apoi la racit.
Intindem foaia sul si o impartim in doua, apoi fiecare bucata o taiem in cinci parti sau sase parti in functie de marimea vasului. eu am preparat un cozonac mai mare si unul mai micut.
Fiecare bucata se umple cu ciocolata bucatele si se aseaza apoi peste nuca caramelizata unele langa altele. Mai lasam la crescut in jur de 20 de minute la loc cald si apoi coacem la cuptorul incins la 180 de grade pentru 45 sau 50 de mnute sau poate pentru o ora in functie de cuptor. Ultimile zece minute puteti tine usa cuptorului intredeschisa sau acoperiti partea de deasupra a cozonacului cu foaia pergament unsa cu putin ulei. Cand scoatem din cuptor rasturnam imediat pe un platou avand grija sa desprindem usor marginile cu o paleta.
Taiem cand se raceste. Cozonacul l-am facut de proba caci maine este ziua de copt cozonaci :) asa ca cineva nu a mai avut rabdare si l-am rupt bucati( vezi foto :)))
1
Aveti rabdare sa coaceti bine cozonacul, poate dura chiar si o ora in functie de cuptor altfel va fi necopt la mijloc