Tocmai când mă întrebam într-o zi ce fel de ciorbă ușoară să fac, am găsit în meniul ales una care se potrivea exact cu ceea ce aveam la îndemână: legume, lobodă în congelator și smântână. Rețeta mai avea leuștean și iaurt. N-am pus leuștean, deși aveam în congelator, pentru că aroma lui ar fi acoperit-o pe aceea a lobodei și de asemenea am renunțat la iaurt, de vreme ce adăugam smântână în ciorbă. Iar rezultatul a fost așa cum ne așteptam: o ciorbă ușoară și gustoasă.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie mărunt și se pun la fiert cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se mărunțesc și se adaugă peste ceapă ca să se înmoaie și ei puțin, la foc mic.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu ceapa și usturoiul. Se lasă legumele în tigaie, la foc mic, până ce scade puțin lichidul lăsat de roșii.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se lasă în așteptare.
Dacă loboda este proaspătă, ea trebuie aleasă, spălată bine în câteva ape și apoi tăiată fideluțe.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă cartofii tăiați cubulețe, pentru două-trei clocote. Se adaugă apoi și legumele călite și apoi, după încă un clocot, loboda tăiată fideluță.
Se mai lasă ciorba la fiert, la foc mediu încă 4-5 minute și între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se subțiază smântâna cu ciorbă, adăugată puțin câte puțin, până ce ajunge cam la temperatura celei din oală. Se adaugă apoi smântâna subțiată în ciorbă, pentru încă 2-3 minute, dar se reduce focul de la aragaz. Apoi se condimentează ciorba, după gust, cu sare și piper și se ia oala de pe foc.
Se presară pătrunjel tocat și se pune capacul pe oală. După 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, eventual cu un ardei iute, proaspăt, sau murat, fiecare după cum îi place și are la îndemână.
1
Alegeți cartofi roz care nu se sfărâmă la fiert și își păstrează forma.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară, ci căliți-o doar ușor, la foc mic și în ulei suficient, până ce se înmoaie.
3
Adăugați cartofii în oală, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
4
După ce adăugați smântâna subțiată, reduceți focul de la aragaz, să nu clocotească ciorba.
5
Condimentați după gust și adăugați pătrunjelul tocat după ce ați luat oala cu ciorbă de pe foc.
6
Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit” timp de 10 minute.