In zilele de post, bunica mea facea o minunata ciorba de fasole cu gutui. Aroma gutuii prajite se raspandea in toata casa iar ciorba de fasole era cea mai buna mancare.
Fasolea se spala in mai multe ape si se lasa la inmuiat de seara pana dimineata (sau pana cand se gateste) pentru a elimina toxinele. A doua zi se arunca apa in care a stat fasolea, se mai spala in 2-3 ape si se opareste de doua sau de trei ori.
Se pune fasolea la fiert in 2.5 L de apa rece sau calda cu cateva boabe de piper, 1 frunza dafin si ½ lingurita sare. Se fierbe aproape 40 de minute la foc mic acoperita cu un capac. Se adauga apoi morcovul taiat felii si pastarnacul. Se mai fierbe 20-30 de minute (depinde de soiul de fasole).
In acest timp se spala gutuia si se taie felii potrivite, fara a curata coaja. Se rumenesc feliile de gutui in doua linguri de ulei pe amandoua partile. Apoi se scot pe o farfurie. Se mai adauga 2 linguri de ulei in tigaia in care s-au facut gutuiile si se caleste ceapa tocata marunt, ardeiul gras si rosia taiate cubulete. Se adauga feliile de gutuie peste aceasta compozitie. tarhonul uscat si 1 cescuta apa calda. Se lasa sa dea cateva clocote si apoi se rastoarna peste ciorba de fasole. Se mai fierbe 10 minute la foc mic. Se opreste focul si se mai lasa acoperita 5-10 minute.
Se serveste calda cu patrunjel verde tocat sau leustean verde.
Observatie: Eu am folosit o singura gutuie, mai mult pentru aroma. Dar pentru a acri ciorba de fasole, folositi 2-3 gutui, taiate cubulete si fierbeti-le odata cu ciorba.
1
Baza pentru ciorba de fasole alba, iahnie de fasole si fasole batuta (facaluita)
2
Se spala fasolea bine in mai multe ape.
3
Se pune de cu seara la inmuiat in apa rece cu 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar.
4
Daca se poate mai schimbati apa de cateva ori.
5
A doua zi scurgeti fasolea de apa, spalati bine in 3-4 ape si opariti de 2-3 ori (cat credeti de cuviinta pentru a elimina toate toxinele).
6
Puneti fasolea la fiert cu cantitatea de apa dorita, functie de felul de fasole pe care doriti sa-l faceti (ciorba, iahnie sau facaluita).
7
Timpul de fierbere depinde de soiul de fasole, daca este noua sau veche, de vasul in care o preparati (oala sub presiune).