Cighir de miel cu mămăliguță

de Rita Ilies in Oaie, 18 Dec 2013 | 9386 vizualizari

 

Se pare că cighirul este defapt drobul. După ce m-am documentat puțin, consultând până și dex-ul, am ajuns la concluzia că cighirul se poate face din măruntaiele oricărui animal sacrificat la diferite ocazii: Paște, Crăciun, cea mai cu ștaif petrecere din sat... :))
Am găsit zeci de rețete de cighir, am și primit câteva rețete, dar toate difereau. Așa că, m-am decis s-o personalizez puțin. Singurul lucru 100% autentic în toată rețeta aceasta, este faptul că e un preparat delicios! :)

 

INGREDIENTE

  • Pentru cighir avem nevoie de:
  • 500 g măruntaie de miel
  • o ceapă albă potrivită
  • o ceapă roșie potrivită
  • 2-3 fire de ceapă verde
  • 3 căței de usturoi de grădină
  • 3 linguri ulei de palmier
  • sare și piper după gust
  • o foaie de dafin
  • o linguriță vegeta
  • o lingură boia de ardei dulce
  • o lingură amidon
  • pătrunjel verde tocat
  • Mămăliga:
  • 1 l apă
  • 400 g făină de mălai grișat
  • o lingură cu unt
  • sare după gust
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cighir de miel cu mămăliguță:

Pentru cighir, rumenim ceapa albă și cea roșie, adăugând treptat apă. Separat fierbem măruntaiele întregi, doar curățate și spălate, în apă fără sare ( dacă punem sare riscăm să le împietrim ).     Când ceapa s-a călit, adăugăm măruntaiele fierte pe jumătate și tăiate cubulețe mici, apoi usturoiul pisat, ceapa verde și foaia de dafin.    Într-un castron amestecăm amidonul cu 2 linguri cu apă și condimentele, apoi îl turnăm peste cighir.                                                                     

***  

Mămăliga e gata cel mai repede, de aceea ne vom ocupa de ea în timp ce preparăm cighirul. Punem apa la fiert, adăugăm sarea. Când începe să clocotească adăugăm făina de mălai în ploaie și amestecăm continuu cu telul pentru amestecuri ușoare. Când a fiert, adăugăm untul și mai amestecăm puțin pentru a-l încorpora.    Eu am golit mămăliga într-o formă pătrată și am lăsat-o să se răcească puțin. După ce a primit forma dorită am tăiat-o felii cu ajutorul unui fir de ață cerată. :)    Am montat farfuria, am ornat cu pătrunjel tocat și ardei iuți;    Et voilà!    Poftă bună, dragilor! :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Cighir de miel cu mămăliguță" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (21)

Rita Ilies 1

19.12.2013, 21:46

Eu știu doar cum zice DEX-ul, că la mine-n zonă nici nu se prepară așa ceva. Dar oricum ar fi, e excelent!

gaby_gabytza 1

19.12.2013, 21:57

mihaelam90 1

20.12.2013, 11:14

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Miel in stil turcesc