Ce este deosebit la reteta de fata? Nu o sa va vina sa credeti, dar crutoanele si apoi sosul sunt vedete! Eu fac in casa crutoanele. Sunt simplu de facut si de fiecare data am 2-3 felii de paine ramasa prin camara. Tai feliile cuburi, le stropesc cu putin ulei, cateva condimente de la Delikat, le dau la cuptor 5 minute sau pana devin crocante. Daca nu le folosesc pe toate le pastrez intr-un recipient cu capac si rezista foarte bine cateva zile.
In combinatie cu sosul dulce-pikant crutoanele se inmoaie la suprafata dar in interior raman crocante. Textura este una absolut minunata. La chiftele nu am adus imbunatatiri, am folosit o reteta clasica de chiftele. Ajutorul de nadejde au fost condimentele 100% naturale de la Delikat.
Pentru chiftele: se amesteca carnea tocata cu celelalte ingrediente. Se lasa sa se odihneasca 15-20 minute. Se formeaza chiftele de marime potrivita si se prajesc la foc moderat in uleiul incins, pana se rumenesc.
Pentru sos: se taie baconul in felii si se prajeste fara ulei intr-o tigaie antiaderenta. Dupa ce s-a rumenit si a lasat grasime, se adauga ardeiul taiat fasii. Se lasa sa se caleasca pana se inmoaie ardeiul.
Separat, intr-o alta tigaie se pune la incins putin ulei. Se adauga ceapa alba taiata marunt, se lasa sa se caleasca pana devine sticloasa. Se adauga usturoiul taiat marunt si ceapa verde taiata in bucati de 2-3 cm. Se lasa alte 2-3 minute pe foc. Se adauga baconul prajit impreuna cu ardeiul, rosiile curatate de coaja si taiate cuburi, se pune capac si se lasa 8-10 minute la foc mic. Se adauga sucul de rosii, sosul iutel si se mai lasa pe foc alte 5-10 minute, pana sosul se leaga si are consistenta dorite. La final se adauga condimentele Delikat, se asezoneaza dupa gust cu sare si piper.
Pentru crutoane: se taie feliile de paine in cuburi, se pun intr-o tava cu hartie de copt, se stropesc cu putin ulei de masline, se pudreaza cu boia si cimbrisor Delikat. Se amesteca si se dau la cuptorul incins la 180 grade C, pentru 5 minute sau pana devin crocante.
Serviti sosul impreuna cu chiftele si crutoane. Acestea din urma, in combinatie cu sosul se vor inmuia la suprafata dar la mijloc vor ramane crocante.
Sa va fie de bine!!!