Este un chec aromat, umed si deloc pretentios, aproape ca "se face singur" daca te ajuti de un robot care sa nu-ti ocupe mainile. Multe retete de chec cu lamaie mi s-au perindat prin fata dar m-am hotarat sa prepar atunci cand eram cu macul in fata si timp nu mai era suficient ca sa prepar altceva mai elaborat. Reteta am prepreluat-o de la Laurici.
Lasi untul sa se inmoaie la temperatura camerei.
Pregatesti o tava de chec si asezi hartia de copt. La o astfel de tava, am invatat sa cocolosesc hartia ca sa nu mai fie rigida si sa ia forma tavii cu usurinta.
Pornesti cuptorul.
1. Mixezi untul cu zaharul pana devine spumos iar zaharul se topite.
2. Adaugi cate un ou si mixezi bine dupa fiecare.
3. Adaugi iaurtul, zeama si coaja de lamaie si mixezi in continuare.
4. Praful de copt, macul si faina le amesteci intr-un vas separat, apoi le adaugi peste compozitia de oua. Mixezi pentru ultima data pana obtii o compozitie omogena.
5. O torni in tava in panglici si nivelezi cu o spatula.
6. Pui tava in cuptor, la copt, la foc mediu (175grd-180grd), pentru aproximativ o ora. Checul va avea o culoare rumena si o crestatura frumoasa in varf. Il scoti cu hartie cu tot pe un gratar, la racit.
GLAZURA
N-am pus pt. ca evitam in perioada aceasta zaharul/dulcele in exces.
Intr-un castron, storci zeama de la o lamaie, pui zaharul pudra si amesteci. Glazurezi checul cu acest amestec. Portionezi si servesti!
Sa va fie de folos!
1
In varianta de glazura cu 140g zahar, glazura este alba si nu numai ca decoreaza frumos dar accentueaza si gustul de lamaie.