Caracatita cu sos picant si orez negru

de Sylvia in Fructe de mare, 3 Feb 2010 | 15169 vizualizari

 

Mi-a ramas gandul la aceasta combinatie dupa ce am vazut o reteta asemanatoare intr-o revista cu preparate de orez. Orezul folosit acolo era orez alb innegrit cu cerneala de sepie uscata ( habar nu aveam ca este asa ceva) . Mai avea pe langa caracatita si scoici dar eu am vrut sa fac o combinatie mai simpla ca sa pot identifica mai bine aromele. Orezul negru era privit in vechime ca si orezul imparatilor, in marele imperiu al Chinei antice nu parasea Orasul Interzis. Are un gust interesant, foarte aromat, asemanator putin cu orezul thai la gust dar aroma este mai pronuntata si are o alta consisteta, boabele raman mai ferme.

 

INGREDIENTE

  • Pt 2 portii avem nevoie  de orez negru ( calculat o cescuta de persoana) , am inteles ca in Romania se gaseste la Auchan, eu aici in Franta l-am gasit la Cora dar este mai peste tot in marile magazine,
  • o nuca de unt,
  • 3-4 catei de usturoi,
  • un varf de cutit de legume maruntite deshidratate,
  • o caracatita de o jumatate de kg ,
  • 2 linguri de ulei de masline,
  • o lingura de sos soia,
  • o lingurita de pasta de ardei iute,
  • o lingura de sos  dulce acrisor( puteti inlocui cu o lingurita de miere) ,
  • putina sare,
  • patrunjel sau coriadru proaspat maruntit
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caracatita cu sos picant si orez negru:

   Punem intr-un vas mai mare apa la fiert si atunci cand clocoteste punem caracatita si putina sare. Caracatita trebuie spalata bine inainte, in mai multe ape sa se curete bine orificiile de pe brate. O lasam sa fiarba timp de 40 de minute, se va  colora  roz   si apa se coloreaza in roz la fel.

    Se lasa sa se raceasca si apoi se taie in bucati mici. Intr-o tigaie mai mare punem la incins uleiul si cand este pregatit adaugam bucatile de caracatita, condimentam cu putina sare, lingura de soia, pasta de ardei iute, 2 -3 catei de usturoi presati si lasam la foc mic pret de cateva minute. Dupa aceea gustam si mai adaugam condimente daca trebuie si  adaugam sosul dulce acrisor , mai drege din iuteala si completeaza gustul ei intr-un mod foarte placut.

    Separat se pregateste orezul, l-am fiert conform indicatiilor de pe cutie, timp de 18 minute, in apa clocotita cu putina sare si un varf de cutit de legume deshidratate maruntite.  Apoi se stoarce si se pregatesc cu o nuca de unt topit , se caleste putin si apoi se adauga un catel de usturoi zdrobit si se mai adauga sare daca trebuie. Pe un platou asezam cu ajutorul inelului de inox orezul negru, eu l-am decorat cu 2 bucati de caracatita oprite dupa ce  a fost fiarta .

   Garnisim apoi cu  bucatile de caracatita pregatite si presaram peste coriandru proaspat maruntit ( puteti inlocui cu patrunjel ).

   A fost un platou excelent, foarte aspectuos si aromat. Recomand cu caldura sa incercati reteta macar o data, daca sunteti amatori de fructe de mare.

  

Daca ti-a placut reteta noastra "Caracatita cu sos picant si orez negru" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

Sylvia 1

07.02.2010, 11:55

Esti draguta

nadina73 1

11.03.2010, 16:03

extraordinar de bine arata ,grozav,felicitari

iulianatanase 1

20.10.2010, 15:38

Ador caracatita,noi de obicei facem salata cu cartofi,masline,rosii mici si ce ne mai trece prin cap...o sa incerc si reteta ta,pare interesanta!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Supa de caracatita