Desi pare o ciorba complicata,ciorba de burta chiar nu este.:)Necesita doar multa rabdare sa fiarba toate ingredientele,dar de indata ce sunt fierte se prepara foarte rapid:).Cantitatile sunt pentru un vas de 15 litri.
Burta intreaga o spalam bine,o punem intr-un vas cu apa si otet(o parte otet si trei parti de apa) cat sa o acopere si o lasam 30-45 de min.Intre timp rasolul de vita,oasele,ceapa si 2 morcovi le curatam,spalam si le punem intr-un vas la fiert.
Burta o scoatem din apa cu otet,o spalam din nou,o scurgem bine si o punem la fiert intreaga in alt vas cu apa si sare.
Cand burta este fiarta,o scoatem din apa,o taiem fasii lungi de 5-6 cm si late de 1 cm si o punem inapoi in vasul in care a fiert.Supa de vita o strecuram,o punem in vasul in care a fiert burta,iar carnea o curatam de pe oase,o taiem bucatele mici,o punem in vasul cu burta si lasam totul la fiert cca 30 de min.Gogosarii ii taiem cubulete mici si ii adaugam in vasul cu ciorba de burta.
Intre timp curatam si dam prin razatoarea mica morcovii ramasi,apoi ii punem intr-o tigaie cu 75-100ml ulei si ii sotam pana se inmoaie bine.
Usturoiul il curatam si preparam un mujdei cu ajutorul mixerului vertical.
Dupa cele 30 de minute in care ciorba de burta a dat in cateva clocote,dam focul mic si adaugam mujdeiul.
Intr-un vas punem smantana,galbenusurile si amestecam energic pana se omogenizeaza bine,apoi cu ajutorul unui polonic luam cate un pic de ciorba,punem peste amestecul cu smantana si omogenizam bine.Adaugam 4-5 polonice pana aducem amestecul la o temperatura cat mai apropiata de ciorba, apoi turnam totul in vasul cu ciorba si amestecam energic.
Morcovii ii punem intr-o strecuratoare foarte fina deasupra vasului si turnam cate un polonic de ciorba de burta peste ei,apoi apasam bine cu ajutorul unei linguri.Repetam de 3-4 ori pana se scurge tot uleiul si culoarea din morcovi si avem ''o fata'' frumoasa la ciorba.Potrivim de sare,lasam sa dea in 2-3 clocote,apoi oprim focul.
1
Burta v-as recomanda sa o cumparati prefiarta,dar intreaga,nu taiata fideluta.
2
Smantana si ouale le lasati la temperatura camerei inainte cu jumatate de ora de a le folosi pentru ciorba de burta
3
Daca nu preparati mujdeiul cu mixerul vertical(cu care nu ramane nici o bucatica de usturoi) ,puteti prepara un mujdei normal dar nu adaugati mujdeiul direct in ciorba de burta,ci il strecurati printr-o sita fina sau printr-o bucata de tifon,iar usturoiul strans in tifon il legati cu o ata si il lasati sa fiarba in ciorba,iar la sfarsit il scoateti.
4
Daca adaugati bucatele de usturoi in ciorba,acestea se vor inverzi.
5
Gustul de acru de la gogosari se va simti abia a doua zi,daca serviti imediat v-as recomanda sa puneti otet in farfurie,nu si in vasul cu ciorba de burta