Se aleg trandafiri frumoși care să nu fie ofiliți. Dulceața se poate face doar dintr-un anumit soi, ei arătând cam așa. Se aleg petalele una câte una, după care se vântură pentru a nu rămâne praf galben printre ele. Se freacă petalele cu sarea de lămâie...
Toate legumele se taie fie cu un cuțit, fie cu răzătoarea Borner. De la varză se înlătură cotorul și frunzele exterioare și se taie fin. Ceapa și morcovii se curăță, merele se curăță de căsuța cu sămburi și se păstrează coaja. Morcovii și merele se taie bețișoare,...
Spălăm pulpele de pui, se lasă la scurs, se condimentează cu sare și piper. Se pun într-o tavă, se stropesc cu ulei, se toarnă vinul și apa. Ceapa verde curățată, spalată și tăiată in bucăți de aprox. 10 cm se pune printre pulpe. Acoperim tava cu capac sau folie de aluminiu...
Curățăm peștele de solzi, înlăturăm măruntaiele, coada, aripioarele și capul, după care se tranșează în 2 sau 4 în funcție de mărimea peștelui.
Peștele se spală bine cu apă rece și se lasă la scurs.
Se condimentează cu sare.
Într-o farfurie un pic...
Merele se curăță de coajă, se înlătură cotorul și se taie în bucățele mici (foarte mici). Se pudrează cu scorțișoară și nucșoară și se amestecă ușor.
Batem spumă albușurile cu un praf de sare. Adăugăm zahărul treptat și batem bine până obținem...
Se prepară un aluat din 200 g făină (cernută), 150 g unt, sare, zahăr, apă, oțet, chimen și 100 g cașcaval ras (pe răzătoarea mică). Aluatul se frământă bine, se pune într-o folie de plastic și se dă la rece pentru o oră.
50 g unt și 50 g făină se...
Se pune apa la fiert pentru paste cu un praf de sare. Aripioarele se taie în două, se spală bine și se lasă la scurs. Se curăță și se zdrobește usturoiul într-un castron. Se adaugă muștarul, pasta de roșii, oțetul și supa de pui (este foarte bună și apa în caz...
Carnea se condimentează cu sare și piper, după care se pune într-o tavă împreună cu firele de rozmarin și usturoiul zdrobit ușor cu lama unui cuțit.
Se toarnă vinul și apa și se stropește cu ulei.
Se acoperă tava (cu un capac sau folie de aluminiu) și se dă la...
Cernem 500 g făina într-un castron. În mijloc facem o adâncitură în care punem drojdia, zahărul, sarea și apa călduță. Frământăm bine aluatul și îl lăsăm la loc cald pentru 15-20 minute.
Între timp pregătim compoziția de brânză....
Pieptul de pui spălat și zvântat se taie în fâșii lungi și cât mai subțiri. Se condimentează carnea cu sare și piper. Fâșiile de pui se dau prin făină (se pot pune într-o pungă împreună cu făina, agitându-se ușor). Se înlătură...
Leurda se spală, se lasă la scurs și se taie în bucăți de 3-4 cm, după care se pune într-un castron. Ouăle se curăță de coajă, se taie în sferturi și se pun peste leurdă. Castraveciorii se curăță de coajă și se taie rondele, la ridichi se înlătură...
Carnea se spala, se lasa bucata intreaga (nu se portioneaza pentru ca mielul este si asa prea fraged). Si nu vrem sa avem o friptura uscata, netaind carnea tot sucul va fi in interiorul carnii.
Condimentam cu sare si piper si asezam carnea intr-o tava. Ceapa se va curata si se va taia in...
Maruntaiele mielului si ficateii de pui se pun intr-o cratita cu apa rece pentru o ora, sa iasa tot sangele din ele. Se vor pune la fiert in apa cu sare. In cazul ca face spuma (face sigur), vom spumui.
Punem la fiert 4 oua, 5-6 minute de cand clocoteste apa.
Ceapa verde, patrunjelul si...
Carnea de miel, se spala si se pregatesc bucatile de carne cat pentru o portie. Se pun la fiert intr-o oala cu apa rece. Cand da in fiert, va face spuma si aceasta se va lua.
Intre timp se pregateste ceapa verde. Se spala si se va toca marunt atat parta alba cat si cea verde. Se adauga si ea...
Fiind o reteta care se face numai in perioada Pastelui, avem oua fierte din belsug. Daca nu, le punem la fiert 5 minute de cand clocoteste apa. Oualele se curata de coaja si se taie fiecare in sferturi.
Capatana de miel se curata de eventualele pielite, se spala si se puna la fiert ~ 1 ora....
Fasolea se pune în apă rece de seara până dimineața. Dimineața se schimbă apa și se pune la fiert 30 minute în oala sub presiune și aprox 1 oră în oala normală cu capac.
Ceapa tocată mărunt se călește în uleiul încins până devine aurie....
Cernem făina cu sarea într-un castron. În mijloc facem o gaură și punem drojdia, zahărul și apa călduță. Amestecăm ușor cu o lingură de lemn până aluatul capătă consistență, după care se transferă pe o planșetă presărată cu făină și frământăm...
Salam de biscuiti reteta
Se pune apa cu zahărul într-o cratiță pe foc. Se adaugă rahatul tăiat bucățele și amestecăm încontinuu să nu se lipească. Când începe sosul să se îngroașe, se stinge focul și se adaugă margarina. Se amestecă bine...
Tocăm mărunt pătrunjelul și îl amestecăm cu usturoiul pisat. Condimentăm cu sare și piper, apoi turnăm 3 linguri ulei de măsline. Amestecăm bine acest sos.
Într-o tavă unsă bine cu ulei de măsline (~ 1 lingură) aranjăm feliile de lămâie, apoi foile de dafin....
Preparăm maioneza din 2 gălbenușuri, muștar, zeamă de lămâie și ulei. Când este gata maioneza o amestecăm cu cățelul de usturoi tocat foarte fin și mărarul tocat mărunt.
Într-o tigaie topim untul și călim câte 2 minute pe fiecare parte surimi. Se scot pe...
Bananele se curăță de coajă, se pun într-un castron și se presează cu o furculiță până se fac piure. Adăugăm zahărul și esența de vanilie și amestecăm bine. Margarina se pune într-o crăticioară pe foc si se va lăsa până se va topi....
Cartofii se pun la fiert cu tot cu coajă pentru aprox. 15 minute. Ciupercile se curăță și se vor tăia în două. Usturoiul se curăță și se taie in 2-3 felii. Se curăță de coajă cartofii și se vor tăia în 4-6 bucăți în funcțe de cât de mari sunt....
Într-un castron cernem făina cu praful de copt, sarea și scorțișoara. În alt castron amestecăm apa cu uleiul, zahărul și marmelada. Amestecăm ingredientele uscate cu cele lichide. La sfărșit adăugăm nuca și amestecăm bine până la omogenizare. Compoziția se pune...
Se curăță de coajă și de pielița albă grepfruturile. Ținându-le deasupra unui castron, să captăm tot sucul, se desfac feliile de grepfrut din membrane și se pun în castron. Se toacă ghimbirul și se adaugă în castronul cu grepfrut, împreună cu mierea și...
Se pune la fiert apă într-o oală cu un praf de sare, pe care o acoperim cu capac să dea în clocot apa mai repede. Când apa clocotește, înlăturăm capacul și adăugăm pastele. Le fierbem cu 1-2 minute mai puțin decât ne este recomandat pe ambalaj. Se pun la...
Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește ușor în ulei. Adăugăm fasolea galbenă curățată și înlăturăm codițele (în cazul în care este proaspătă), apoi se taie în bucățele de 3-4 cm. Eu am folosit congelată (așa găsim tot timpul anului)....
Tăiem mărunt 3 fire de ceapă verde și le călim în uleiul de măsline. Se reduce focul și adăugăm somonul afumat rupt bucățele. Amestecăm bine, apoi adăugăm sosul de hrean și căteva picături de sos iute. Adăugăm brânza Philadelphia și amestecăm bine. Se oprește...
Se amestecă untul cu ouăle, adăugăm zahărul treptat și amestecăm bine cu un mixer. Cernem făina cu sarea și praful de copt într-un castron, apoi se adaugă treptat și amestecăm bine până la omogenizarea compoziției. Se pune într-o formă rotundă de tort unsă cu...
Se curăță sardinele, se spală și se zvântă.
Se condimentează cu sare și piper.
Se trec prin făină și se prăjesc în 100 ml ulei încins timp de 1 minut pe fiecare parte.
Când sunt gata se scot într-un vas și se păstrează la cald.
Uleiul în...
Ciupercile se curăță și se fierb în apă cu sare pentru 10 minute de când începe să clocotească apa.
Se scot într-o strecurătoare și după ce se răcesc se feliază subțire.
Oprim 1/2 cană din apa în care au fiert.
Morcovul se curăță, se taie...
Dulceață de trandafiri
Se aleg trandafiri frumoși care să nu fie ofiliți. Dulceața se poate face doar dintr-un anumit soi, ei arătând cam așa. Se aleg petalele una câte una, după care se vântură pentru a nu rămâne praf galben printre ele. Se freacă petalele cu sarea de lămâie...
Salată Coleslaw
Toate legumele se taie fie cu un cuțit, fie cu răzătoarea Borner. De la varză se înlătură cotorul și frunzele exterioare și se taie fin. Ceapa și morcovii se curăță, merele se curăță de căsuța cu sămburi și se păstrează coaja. Morcovii și merele se taie bețișoare,...
Friptură de pui
Spălăm pulpele de pui, se lasă la scurs, se condimentează cu sare și piper. Se pun într-o tavă, se stropesc cu ulei, se toarnă vinul și apa. Ceapa verde curățată, spalată și tăiată in bucăți de aprox. 10 cm se pune printre pulpe. Acoperim tava cu capac sau folie de aluminiu...
Pește în crustă de mălai
Curățăm peștele de solzi, înlăturăm măruntaiele, coada, aripioarele și capul, după care se tranșează în 2 sau 4 în funcție de mărimea peștelui. Peștele se spală bine cu apă rece și se lasă la scurs. Se condimentează cu sare. Într-o farfurie un pic...
Chec cu mere
Merele se curăță de coajă, se înlătură cotorul și se taie în bucățele mici (foarte mici). Se pudrează cu scorțișoară și nucșoară și se amestecă ușor. Batem spumă albușurile cu un praf de sare. Adăugăm zahărul treptat și batem bine până obținem...
Saleuri cu cașcaval
Se prepară un aluat din 200 g făină (cernută), 150 g unt, sare, zahăr, apă, oțet, chimen și 100 g cașcaval ras (pe răzătoarea mică). Aluatul se frământă bine, se pune într-o folie de plastic și se dă la rece pentru o oră. 50 g unt și 50 g făină se...
Pui cu sos de usturoi
Se pune apa la fiert pentru paste cu un praf de sare. Aripioarele se taie în două, se spală bine și se lasă la scurs. Se curăță și se zdrobește usturoiul într-un castron. Se adaugă muștarul, pasta de roșii, oțetul și supa de pui (este foarte bună și apa în caz...
Friptură de miel cu rozmarin și couscous
Carnea se condimentează cu sare și piper, după care se pune într-o tavă împreună cu firele de rozmarin și usturoiul zdrobit ușor cu lama unui cuțit. Se toarnă vinul și apa și se stropește cu ulei. Se acoperă tava (cu un capac sau folie de aluminiu) și se dă la...
Plăcintă cu brânză de vaci
Cernem 500 g făina într-un castron. În mijloc facem o adâncitură în care punem drojdia, zahărul, sarea și apa călduță. Frământăm bine aluatul și îl lăsăm la loc cald pentru 15-20 minute. Între timp pregătim compoziția de brânză....
Degețele de pui
Pieptul de pui spălat și zvântat se taie în fâșii lungi și cât mai subțiri. Se condimentează carnea cu sare și piper. Fâșiile de pui se dau prin făină (se pot pune într-o pungă împreună cu făina, agitându-se ușor). Se înlătură...
Salată de leurdă cu ouă
Leurda se spală, se lasă la scurs și se taie în bucăți de 3-4 cm, după care se pune într-un castron. Ouăle se curăță de coajă, se taie în sferturi și se pun peste leurdă. Castraveciorii se curăță de coajă și se taie rondele, la ridichi se înlătură...
Friptura de miel
Carnea se spala, se lasa bucata intreaga (nu se portioneaza pentru ca mielul este si asa prea fraged). Si nu vrem sa avem o friptura uscata, netaind carnea tot sucul va fi in interiorul carnii. Condimentam cu sare si piper si asezam carnea intr-o tava. Ceapa se va curata si se va taia in...
Drob de miel
Maruntaiele mielului si ficateii de pui se pun intr-o cratita cu apa rece pentru o ora, sa iasa tot sangele din ele. Se vor pune la fiert in apa cu sare. In cazul ca face spuma (face sigur), vom spumui. Punem la fiert 4 oua, 5-6 minute de cand clocoteste apa. Ceapa verde, patrunjelul si...
Ciorba de miel reteta
Carnea de miel, se spala si se pregatesc bucatile de carne cat pentru o portie. Se pun la fiert intr-o oala cu apa rece. Cand da in fiert, va face spuma si aceasta se va lua. Intre timp se pregateste ceapa verde. Se spala si se va toca marunt atat parta alba cat si cea verde. Se adauga si ea...
Salata de oua cu carne de miel
Fiind o reteta care se face numai in perioada Pastelui, avem oua fierte din belsug. Daca nu, le punem la fiert 5 minute de cand clocoteste apa. Oualele se curata de coaja si se taie fiecare in sferturi. Capatana de miel se curata de eventualele pielite, se spala si se puna la fiert ~ 1 ora....
Mâncare de fasole boabe
Fasolea se pune în apă rece de seara până dimineața. Dimineața se schimbă apa și se pune la fiert 30 minute în oala sub presiune și aprox 1 oră în oala normală cu capac. Ceapa tocată mărunt se călește în uleiul încins până devine aurie....
Scovergi - rețetă de post
Cernem făina cu sarea într-un castron. În mijloc facem o gaură și punem drojdia, zahărul și apa călduță. Amestecăm ușor cu o lingură de lemn până aluatul capătă consistență, după care se transferă pe o planșetă presărată cu făină și frământăm...
Salam de biscuiti reteta
Salam de biscuiti reteta Se pune apa cu zahărul într-o cratiță pe foc. Se adaugă rahatul tăiat bucățele și amestecăm încontinuu să nu se lipească. Când începe sosul să se îngroașe, se stinge focul și se adaugă margarina. Se amestecă bine...
Cod cu dafin și lămâie
Tocăm mărunt pătrunjelul și îl amestecăm cu usturoiul pisat. Condimentăm cu sare și piper, apoi turnăm 3 linguri ulei de măsline. Amestecăm bine acest sos. Într-o tavă unsă bine cu ulei de măsline (~ 1 lingură) aranjăm feliile de lămâie, apoi foile de dafin....
Salată de surimi
Preparăm maioneza din 2 gălbenușuri, muștar, zeamă de lămâie și ulei. Când este gata maioneza o amestecăm cu cățelul de usturoi tocat foarte fin și mărarul tocat mărunt. Într-o tigaie topim untul și călim câte 2 minute pe fiecare parte surimi. Se scot pe...
Biscuiți cu banane și musli
Bananele se curăță de coajă, se pun într-un castron și se presează cu o furculiță până se fac piure. Adăugăm zahărul și esența de vanilie și amestecăm bine. Margarina se pune într-o crăticioară pe foc si se va lăsa până se va topi....
Cartofi la tavă cu ciuperci
Cartofii se pun la fiert cu tot cu coajă pentru aprox. 15 minute. Ciupercile se curăță și se vor tăia în două. Usturoiul se curăță și se taie in 2-3 felii. Se curăță de coajă cartofii și se vor tăia în 4-6 bucăți în funcțe de cât de mari sunt....
Tort cu mere - de post
Într-un castron cernem făina cu praful de copt, sarea și scorțișoara. În alt castron amestecăm apa cu uleiul, zahărul și marmelada. Amestecăm ingredientele uscate cu cele lichide. La sfărșit adăugăm nuca și amestecăm bine până la omogenizare. Compoziția se pune...
Cotlet de porc cu grepfruit
Se curăță de coajă și de pielița albă grepfruturile. Ținându-le deasupra unui castron, să captăm tot sucul, se desfac feliile de grepfrut din membrane și se pun în castron. Se toacă ghimbirul și se adaugă în castronul cu grepfrut, împreună cu mierea și...
Paste cu legume
Se pune la fiert apă într-o oală cu un praf de sare, pe care o acoperim cu capac să dea în clocot apa mai repede. Când apa clocotește, înlăturăm capacul și adăugăm pastele. Le fierbem cu 1-2 minute mai puțin decât ne este recomandat pe ambalaj. Se pun la...
Fasole galbenă cu sos provensal
Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește ușor în ulei. Adăugăm fasolea galbenă curățată și înlăturăm codițele (în cazul în care este proaspătă), apoi se taie în bucățele de 3-4 cm. Eu am folosit congelată (așa găsim tot timpul anului)....
Tartine cu cremă de somon afumat
Tăiem mărunt 3 fire de ceapă verde și le călim în uleiul de măsline. Se reduce focul și adăugăm somonul afumat rupt bucățele. Amestecăm bine, apoi adăugăm sosul de hrean și căteva picături de sos iute. Adăugăm brânza Philadelphia și amestecăm bine. Se oprește...
Tort cu fructe de pădure
Se amestecă untul cu ouăle, adăugăm zahărul treptat și amestecăm bine cu un mixer. Cernem făina cu sarea și praful de copt într-un castron, apoi se adaugă treptat și amestecăm bine până la omogenizarea compoziției. Se pune într-o formă rotundă de tort unsă cu...
Sardine Escabeche
Se curăță sardinele, se spală și se zvântă. Se condimentează cu sare și piper. Se trec prin făină și se prăjesc în 100 ml ulei încins timp de 1 minut pe fiecare parte. Când sunt gata se scot într-un vas și se păstrează la cald. Uleiul în...
Sufleu de ciuperci
Ciupercile se curăță și se fierb în apă cu sare pentru 10 minute de când începe să clocotească apa. Se scot într-o strecurătoare și după ce se răcesc se feliază subțire. Oprim 1/2 cană din apa în care au fiert. Morcovul se curăță, se taie...