publicat la 16.07.2019
Îmbracă-te frumos (cearşaful bordo se potriveşte de minune cu broşa aia mare, neagră), pune-ţi pe cap cununa de frunze de dafin (găseşti o pungă plină în bucătărie ) şi şlapii cu blăniţă în picioare. Eşti gata? Acum ieşi pe balcon şi salută-ţi supuşii!
Bucataras.ro
[email protected]
Cotlet de porc aromat in bere
Amestecam mierea cu mustar si apoi ungem carnea cu acestea. Punem carnea intr-un vas termorezistent. O condimentam cu sare si piper, presaram cimbrul si busuiocul, apoi punem cateii de usturoi tocati peste carne. Daca avem cimbru proaspat putem pune si cateva fire. Adaugam uleiul si berea si dam...
Linte rosie cu orez
Spalam lintea si o lasam in apa cat timp curatam ceapa si ardeiul, le spalam, le tocam si le calim in ulei. Adaugam lintea cu tot cu apa, cat sa o acopere, se potriveste de sare si fierbem cca 10 minute, timp in care pregatim orezul. Cand lintea este fiarta, adaugam orezul si apa (de 3 ori...
Sos Tzatziki
Spalam foarte bine castravetele (cu coaja) si apoi il dam prin razatoare. Punem apoi castravetele sa se scurga intr-o strecuratoare 30-45 minute. Putem forta scurgerea sucului din castravete apasand cu o lingurita sau strangandu-l in mana.Intre timp zdrobim usturoiul. Punem iaurtul intr-un...
Paine cu lapte
Pentru inceput amestecam zaharul cu drojdia si 10 ml de lapte. Le vom lasa la dospit 10 minute. Intre timp amestecam faina cu sare, ulei si laptele caldut. Cand maiaua a crescut cat sa dea afara din cana o turnam peste aluat si framantam aluatul 2-3 minute, apoi il lasam sa creasca intr-un loc...
Mozzarella cu rosii si busuioc-antipasta-aperitive
Rosiile spalate le taiem felii. Taiem si mozzarella felii. Aranjam alternativ rosiile si mozzarella pe o farfurie. Stropim cu ulei si otet, condimentam dupa gust si adaugam busuiocul tocat marunt, sau frunze intregi, in functie de preferinte. Pofta buna!
Chec simplu
Batem albusurile impreuna cu zaharul pana devin o spuma tare. Adaugam galbenusurile unul cate unul. Adaugam faina si amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Stingem praful de copt cu o lingurita zeama de lamaie si il il adaugam in aluat. La sfarsit punem ½ lingurita de coaja rasa...
Paine rulada
Drojdia cu zaharul si 2 linguri de lapte le punem intr-o cana si le lasam la dospit. Separat amestecam restul ingredientelor. Cand creste maiaua o punem peste aluat si amestecam, apoi lasam aluatul intr-un loc caldut sa creasca. Cand aluatul isi dubleza volumul il impartim in doua. O jumatate...
Chec cu cafea expresso si nuca
Frecam untul cu zaharul, apoi adaugam galbenusurile, esenta de vanilie si mixam.Adaugam albusurile batute spuma cu un praf de sare si amestecam usor cu o lingura sau un tel. Integram apoi faina pe care am amestecat-o cu praful de copt si nucile. La final adaugam cafeaua in care am pus o...
Ghiveci calugaresc
Curatam legumele de coaja, le taiem in cuburi mai mari, apoi taiem ceapa si o calim in ulei. Adaugam legumele peste ceapa si le calim putin si pe acestea. Punem apa peste legume, o frunza de dafin, 2 catei de usturoi taiati pe jumatate, rosiile tocate, asezonam cu sare si piper si dam totul la...
Colac impletit, cu stafide –pentru Paste
Ametecam faina cu zaharul, coaja de lamaie si untul topit. Adaugam apoi oul batut, maiaua (obtinuta din drojdie amestecata cu 2 linguri lapte cald si o lingura de zahar), esenta de vanilie si laptele caldut.Punem si stafidele dupa ce le stoarcem de lapte si framantam aluatul pana devine neted. Il...
Tort yammy cu morcovi - Carrot cake
Incalzim cuptorul la 180°C. Apoi incepem sa preparam tortul mixand ouale cu zaharul pana devin cremoase.Adaugam uleiul si faina pe care am amestecat-o in prealabil cu restul ingredientelor solide (scortisoara, praf de copt, bicarbonat, sare). Amestecam usor cu un tel pana se omogenizeaza...
Spata de manzat cu tarhon
Spalam carnea si o portionam in felii subtiri. O punem intr-un vas termorezistent impreuna cu ceapa taiata marunt. Stropim cu ulei de masline, asezonam cu sare si piper, si dam la cuptor la 180°C pentru 15 minute, apoi la 150°C pentru aproximativ o ora. Aceasta varianta este cea de...
Pateu de ficat cu lapte si coniac
Fierbem ficateii in lapte. Condimentam cu boabe de piper, o foaie de dafin si putin cibru, insa nu punem sare pentru ca sarea intareste ficatul. Dupa ce se fierb ii scurgem si ii mixam cu blenderul impreuna cu galbenusurile, untul, 2-3 linguri din zeama in care au fiert si cele 2 linguri de...
Orez cu lapte
Punem laptele sa fiarba. Cand da in clocot adaugam orezul si amestecam continuu pentru a nu se lipi. Cu putin timp inainte sa luam oala de pe foc punem zaharul si sarea. Dupa ce s-a fiert orezul il servim in castronele cu scortisoara sau fructe. Pofta buna!
Placinta cu piept de pui si praz
Tocam prazul foarte marunt, apoi pieptul de pui in cubulete. Le punem calim in ulei, lasandu-le la foc mic si amestecand continuu pana cand prazul si carnea isi lasa suficient suc pentru a fierbe apoi linistit. Asezonam cu sare, piper si boia. Cand sunt fierte strecuram compozitia si...
Reteta simpla si economica de mancare de urzici cu usturoi si mamaliga
Preparare Reteta simpla si economica de mancare de urzici cu usturoi si mamaliga Spalam urzicile in mai multe ape, apoi le oparim in apa clocotita cu sare. Dupa ce le-am fiert aproximativ 5 minute le scoatem si le tocam cat mai marunt (mama mea le da prin masina de tocat, dar puteti folosi...
Clatite cu piept de pui si ciuperci
Calim ceapa si usturoiul (tocate marunt) in unt pana devin sticloase.Adaugam ciupercile si pieptul de pui pe care le-am tocat mai grosolan, le calim maxim 2 minute, apoi punem rosiile, bulionul si asezonam cu sare, piper si boia de ardei dulce. Pentru un gust mai bun adaugam cimbru si...
Madleine cu lamaie si mac
Frecam untul cu zaharul, adaugam ouale si mixam pana se omogenizeaza compozitia. Punem apoi coaja si sucul de lamaie, esenta de vanilie, mierea de albine si macul.La sfarsit integram faina pe care am amestecat-o cu praful de copt si sare.Punem aluatul in formele tapetate de madeleine si le dam la...
Tocanita de ciuperci cu mamaliguta
Spalam ciupercile, le curatam, apoi le taiem felii subtiri. Ardeii si ceapa le tocam cat mai marunt. Calim ceapa in ulei pana incepe sa luceasca, moment in care adaugam ciupercile si ardeii.Asezonam cu sare, piper, cimbru si adaugam rosiile decojite si taiate cubulete. Punem 2 linguri de vin alb...
Reteta de ciorba de cartofi cu smantana si bors
Preparare Reteta de ciorba de cartofi cu smantana si bors Curatam legumele, le spalam si se taiem cubulete, doar morcovii ii dam prin razatoarea mica.Calim putin ceapa in ulei, doar pana devine sticloasa, apoi adaugam morcovii si un praf de boia dulce, continuam sa calim inca putin amestecand...
Cartofi cu rozmarin la cuptor
Punem cartofii la fiert in coaja si ii lasam 7-8 minute daca sunt mari sau 4-5 minute daca sunt mici. Trebuie sa fie fierti doar pe jumatate. Ii curatam de coaje si ii taiem felii sau rondele. Ii punem intr-o tava, ii stropim cu ulei de masline si rozamrin tocat. Asezonam cu sare, piper si...
Pui cu bere la cuptor
Punem puiul intr-un vas termorezistent. Turnam peste pui o ceasca de ulei de masline, apoi 1/2 dintr-o sticla de bere – daca aveti bere neagra e si mai bine. Il condimentam cu sare, piper, boia dulce si rozmarin tocat. Adaugam 2 catei de usturoi taiati in jumatate. Acoperim totul cu o folie...
Biscuitii perfecti langa o halba de bere
Fierbem cartofii apoi ii facem piure impreuna cu smantana. Din lapte, drojdie si o lingurita de zahar vom obtine maiaua. O lasam la dospit cam 15 minute. Intre timp noi amestecam pireul cu 350 g faina si adaugam sarea. Incorporam maiaua, mai punem inca 100 g faina si framantam aluatul. Va...
Mucenici muntenesti
Punem apa la fiert impreuna cu coja de lamaie si portocala, zaharul, esenta de vanilie si sarea. O lasam pe foc pana se topeste zaharul, apoi strecuram coaja rasa. Punem iar la fiert apa adaugand mucenicii. Nu vom adauga nuca la fiert pentru a nu inegri zeama. Operatiunea va dura 25-30 de minute....
Paine integrala cu lapte si seminte
Amestecam cele doua tipuri de faina cu semintele si sarea. Intr-o ceasca punem drojdia cu zaharul si 2 acoperim cu lapte. Lasam maiaua sa dospeasca 10 minute. Intre timp punem restul de lapte si untul topit peste faina si amestecam. Dupa ce adaugam maiaua framantam aluatul inca 2-3 minute si apoi...
Gris cu lapte
Punem laptele cu zaharul la fiert intr-o craticioara, la foc mic. Cand incepe sa dea in clocot turnam grisul in ploaie si amestecam incontinuu. Il lasam sa fiarba cateva minute pana incepe sa se ingroase. Grisul cu lapte il servim caldut sau rece cu scortisoara sau dulceata. Pofta buna
Vinete cu rosii si usturoi
Spalam vinetele si le taiem felii cu o grosime de 2-3 cm. Le crestam cu un cutit ca si cand am face un careu pentru X si 0, apoi le saram. Le lasam aproximativ 30 de minute pe un fund astfel incat sa se scurga lichidul amar din acestea. Intre timp spalam rosiile si le taiem cuburi. Tocam si...
Salata de varza alba cu morcov
Taiem varza julien, dam morcovul prin razatoarea mare, iar mararul si ceapa verde le tocam marunt. Asezonam cu sare si adaugam otetul si uleiul.Amestecam si gustam sa vedem daca trebuie sa mai adaugam sare sau otet. Pofta buna!
Waffe/Gaufrre (reteta de baza)
Frecam untul cu zaharul, apoi incorporam ouale. Adaugam zaharul vanilat, esenta de rom si continuam sa amestecam. Turnam laptele si amestecam usor cu un tel. Ultimul pas este sa punem faina amestecata cu praful de copt. Incalzim aparatul, il ungem cu unt topit sau ulei si turnam cu un...
Mucenici moldovenesti
Preparam maiaua din drojdie, o lingurita zahar si una de faina. Dupa 10 minute o amestecam cu restul ingredientelor. Vom obtine un aluat moale pe care il lasam sa creasca la loc caldut. Cand acesta creste (si va creste mult), il impartim in 8 bucati din care modelam rulouri, pe care le impletim...