- Limbile de bachalau se tin in apa cu o seara inainte de a le gati. Apoi le spalam si le punem in apa rece la fiert cu cateva boabe de piper si crengute de coriandru proaspat. Se fierb cca 7 minute si se scot din apa (pastram apa ). Limbile vor deveni putin gelatinoase, dar au multa carne. Le...
Pregatim pestele .Eu am avut red fish congelat; l-am lasat sa se dezghete, l-am curatat si uscat cu un servetel. L-am crestat din loc in loc si l-am sarat, piperat .Am stropit cu lamaie si l-am lasat la marinat cca 2 ore inainte de a il face.
Intr-un vas termorezistent asezam legumele: ceapa...
Curatam bine pestele, facem cateva crestaturi deasupra cu cutitul presaram cu sare si piper. Lasam asa la rece cca 2 ore .
Taiem felii groase ceapa si rosiile si le punem intr-un vas termorezistent. Punem pestele deasupra si turnam putin ulei de masline deasupra si vin alb.
Dam la...
Pregatim intai lagosta. Daca e proaspata de fierbe pana isi schimba culoarea (cca 5-8 minute). Aici am avut fiarta in prealabil si congelata, deci am decongelat-o si am taiat-o medalioane (lasam unele cu carapace).Punem deoparte
Facem sosul: taiem ceapa julien si o calim cu putin ulei...
- Spalam bine pestele si il taiem rondele potrivite.Il condimentam cu sare, piper, usturoi pisat si vin alb. Lasam asa cateva ore la rece, acoperit.
- Intr-un vas punem ceapa tocata marunt cua rdeiul si ulei de masline la calit. Adaugam apoi rosiile taiate cubulete si pasta de rosii, lasma...
- Pestele se curata de solzi si se dezoseaza. Alegem un peste de marime medie, fara multe oase, oceanic cu carnea alba si sa fie destul de gros in sectiune. Taiem bucati potrivite si il marinam putin cu sare, piper, usturoi. Lasam 1-2 ore acoperit la rece.
- Intre timp facem sosul: taiem ceapa...
- Bucatile de peste trebuie sa fie desarate in prealabil in apa rece , apoi se pun la fiert in apa cu ulei de masline si cateva crengute de coriandru. Dupa ce fierb cca 10 minute se scot din apa si se rup bucati potrivite, mai mici. Se da deoparte.
- Cartofii ii fierbem bine in coaja (sa se...
- Fierbem pestele in apa cu saresi tinem apa in care a fiert. Il rupem bucati mici si punem deoparte.
- Ceapa se toaca marunt si se caleste cu ulei de malsine. Adaugam orezul (atentie, nu se spala niciodata) si turnam supa de la peste deasupra. Putem de asemenea sa facem o supa dintr-un cub...
Capul de garoupa de taie pe lungime in jumatate si se pune la fiert in apa cu sare pt cca 15 minute.
Legumele se fierb si ele: curatam cartofii, morcovii si ii taiem pe lungime; fasolea la fel . In apa clocotita punem la inceput morcovii si fasolea si la final cartofii ; Fierbem si ouale tari....
Nu curatam pestele de solzi, doar interiorul de intestine. Intr-o tava punem dedesubt un strat generos de sare, asezam pestele deasupra si turnam deasupra restul de sare, acopetind foarte bine pestele. Apoi batucim putin sarea deasupra pestelui cu mana , la final stropim putin cu apa . ...
- Codul trebuie sa fie desarat si inmuiat in apa cel putin 2 zile, pana cresc bucatile in grosime. Il punem la fiert in lapte cu o foaie de dafin si frunze de coriandru. Nu adaugam sare.Lasam sa fiarba cca 10 minute , apoi il scoatem. Curatam de piele si oase si il maruntim cu mana.
-...
- Curatam pestele si il presaram cu sare grunjoasa, piper si cu usturoi pisat. Stropim cu ulei de malsine si lasam la marinat 2 ore la rece.
- Pregatim un ghiveci de legume (in portugheza ii zicem ceboliada..adica un fel de sos de ceapa). Taiem felii julien ceapa, ardeii si rosiile. Intr-o...
- Curatam pestele si il tinem in sare cca 3 ore
- Pregatim garnitura - cartofii ii curatim si ii fierbem cuburi sau taiati in 4.
- Sosul spaniol: tocam marunt patrunjelul proaspat verde, ceapa si usturoiul. Adaugam ulei de masline, sare, piper, boia si otet. Amestecam bine toate pana...
-Curatam pestele de piele (daca e negru, daca e alb il putem lasa cu piele). Eu am cumparat pestele negru.Il taiem bucati potrivite si il marinam cu sare, piper, usturoi pisat si lamaie din abundenta. Lasam asa cca 1 ora la rece.
- Incingem ulei in tigaie; dam pestele prin faina si il prajim...
- Decongelam fileurile de peste, absorbim apa cu prospape de hartie si apoi presaram cu sare, piper,pasta de usturoi si putina zeama de lamaie. Lasam in aceasta marinata cca 30 min.
- Batem ouale cu furculita; dam pestele prin faina, ou si prajim in ulei incins
- Eu am servit alaturi de...
Pregatim grelos: alegem frunzele, le spalam bine si le fierbem in apa clocotita cu sare cca 5 minute. Scoatem intr-un vas cu apa rece cu cuburi de gheata (pentru a ramane o culoare frumoasa verde). Apoi strecuram bine. Eu am mancat frunze intregi dar se poate fierbe si taiat mai marunt, dupa...
Codul desarat de face pane.(dam prin faina si ou si prajim bine)
Cartofii se curata si se taie rondele potrivit de groase - se prajesc in ulei incins-se scot si se sareaza, pipereaza
Intre timp facem un sos de ceapa: taiem julien ceapa, rosiile la fel. Intr-o cratita punem ceapa la...
- Se pune pestele in sare cu suc de lamaie cca 3-4 ore inainte , sa se intrepatrunda aromele
- se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Se scot pe servetel de hartie.
- intre timp facem un prez cu rosii: se toaca marunt o ceapa, adaugam 2 rosii taiate cuburi si orez , apoi...
- Punem pestele curatat la fiert in apa cu sare si coriandru (adaugam ulei de masline daca pestele nu e gras. Scoatem pestele si il taiem cuburi , il dezposam si pastram supa formata .
- Tocam marunt ceapa si usturoiul si claim in ulei d emasline, adaugam pasta de ardei rosu (1 ling) ,...
Pregatim codul . Daca nue ste inmuiat si desarat , se pune in apa rece cu 3 zile inainte de folosire, schimband apa de mai multe ori pe zi. Eu cand cumpar asa il inmoi pe tot si il pun la congelator apoi.Spalam bine pestele si il punem la fiert in lapte cu ulei de masline , cateva...
1. Fierbem codul. il curatam de oase si piele si se desface marunt (se zdrentuieste).Pastram apa de las peste.
2. se toaca ff fin ceapa si se inabusa la foc moderat cu ulei de masline. Adaugam usturoiul pisat. Adaugam codul bachalau si coriandrul.
3. Amestecam ouale cu faina ,...
- Pregatim fileurile de peste , le curatam de piele si le asezonam cu sare si piper, usturoiul pisat si coriandrul tocat fin sau dat prin piulita . Apoi le acoperim cu bacon deasupra. Le pastram asa 10-15 minute.
- Intre timp pregatim ceapa si celelalte legume. Ceapa o taiem julien, felii si...
- decongelam caracatita daca e congelata si o punem la fiert in oala cu presiune in apa cu o ceapa necuratata. (fara sare..e ff important si nu multa apa). Fierbem la presiune cca 15 min. O scoatem din oala (nu aruncam apa) si o taiem rondele.
- separat intr-o cratita punem ceapa tocata...
- se sareaza somonul si se tine asa cca 1 ora in frigider.
- se spala cartofii si asa cu coaja se introduc in cuptor sa se coaca
- se gateste somonul pe gratar (eu am avut electric sau uneori folosesc tigaia grill) pe ambele parti , dar nu ff tare.
- cartofii deja copti se scot si li se...
- pestisorii se spala si se tin in sare cca 3-4 ore
- se incinge ulei si pestisorii se dau prin faina , apoi se prajesc in ulei incins.Se scot intr-un vas in care am asezat un prosop de hartie pentru a absorbi uleiul.
- intre timp se prepara orezul. Intr-o cratita se pune ulei de masline,...
- Codul , daca e sarat de tine la desarat cu 3 zile inainte in apa rece si cand e gata, se pune pe gratar. Apoi se rupe fasii potrivite .( e important ca codul sa fie gros ). Se pune deoparte. Coacem pe gratar si ardeii grasi apoi ii curatam si ii rupem fasii.
- cartofii mici si rotunzi (albi...
Se curata pestii (daca sunt congelati se decongeleaza) si se cresteaza pe latime. Apoi se sareaza bine, se ung cu pasta de paprica si se pudreaza cu piper.
- Legumele se taie julien.
- Intr-un vas mare (eu am folosit de ceramica) se pune pe fund felii de ceapa (rondele), morcovi rondele,...
- Daca pestele e uscat in sare atunci trebuie tinut in apa rece sa se inmoaie aprox 4 zile inainte de a-l gati , schimbandu-se apa de cateva ori pe zi. Nu se mai adauga sare ca e foarte sarat. Dar se pot cumpara fileuri congelate .
- se pune la fiert separat codul in apa cu sare si ulei de...
- sardinele proaspete se tin in sare mai multe ore (de la piata eu am cumparat gata in sare ) Nu se curata de solzi sau de intestine...
- se incinge gratarul. Eu am avut electric
- se prajesc bine , la fel si ardeii.
- Ardeii se rup fasii si se prepara cu ulei de masline, sare,...
Orez cu limbi de bachalau
- Limbile de bachalau se tin in apa cu o seara inainte de a le gati. Apoi le spalam si le punem in apa rece la fiert cu cateva boabe de piper si crengute de coriandru proaspat. Se fierb cca 7 minute si se scot din apa (pastram apa ). Limbile vor deveni putin gelatinoase, dar au multa carne. Le...
Peste la cuptor cu spaghetti
Pregatim pestele .Eu am avut red fish congelat; l-am lasat sa se dezghete, l-am curatat si uscat cu un servetel. L-am crestat din loc in loc si l-am sarat, piperat .Am stropit cu lamaie si l-am lasat la marinat cca 2 ore inainte de a il face. Intr-un vas termorezistent asezam legumele: ceapa...
Red fish la cuptor
Curatam bine pestele, facem cateva crestaturi deasupra cu cutitul presaram cu sare si piper. Lasam asa la rece cca 2 ore . Taiem felii groase ceapa si rosiile si le punem intr-un vas termorezistent. Punem pestele deasupra si turnam putin ulei de masline deasupra si vin alb. Dam la...
Lagosta a Cubana
Pregatim intai lagosta. Daca e proaspata de fierbe pana isi schimba culoarea (cca 5-8 minute). Aici am avut fiarta in prealabil si congelata, deci am decongelat-o si am taiat-o medalioane (lasam unele cu carapace).Punem deoparte Facem sosul: taiem ceapa julien si o calim cu putin ulei...
Somn cu sos muamba
- Spalam bine pestele si il taiem rondele potrivite.Il condimentam cu sare, piper, usturoi pisat si vin alb. Lasam asa cateva ore la rece, acoperit. - Intr-un vas punem ceapa tocata marunt cua rdeiul si ulei de masline la calit. Adaugam apoi rosiile taiate cubulete si pasta de rosii, lasma...
Peste umplut cu sunca la cuptor
- Pestele se curata de solzi si se dezoseaza. Alegem un peste de marime medie, fara multe oase, oceanic cu carnea alba si sa fie destul de gros in sectiune. Taiem bucati potrivite si il marinam putin cu sare, piper, usturoi. Lasam 1-2 ore acoperit la rece. - Intre timp facem sosul: taiem ceapa...
Cod cu cartofi si frunze de nab(Bachalau com batatas e grelos )
- Bucatile de peste trebuie sa fie desarate in prealabil in apa rece , apoi se pun la fiert in apa cu ulei de masline si cateva crengute de coriandru. Dupa ce fierb cca 10 minute se scot din apa si se rup bucati potrivite, mai mici. Se da deoparte. - Cartofii ii fierbem bine in coaja (sa se...
Risotto cu peste
- Fierbem pestele in apa cu saresi tinem apa in care a fiert. Il rupem bucati mici si punem deoparte. - Ceapa se toaca marunt si se caleste cu ulei de malsine. Adaugam orezul (atentie, nu se spala niciodata) si turnam supa de la peste deasupra. Putem de asemenea sa facem o supa dintr-un cub...
Cap de peste grouper cu legume fierte
Capul de garoupa de taie pe lungime in jumatate si se pune la fiert in apa cu sare pt cca 15 minute. Legumele se fierb si ele: curatam cartofii, morcovii si ii taiem pe lungime; fasolea la fel . In apa clocotita punem la inceput morcovii si fasolea si la final cartofii ; Fierbem si ouale tari....
Dorada imbracata in sare la cuptor
Nu curatam pestele de solzi, doar interiorul de intestine. Intr-o tava punem dedesubt un strat generos de sare, asezam pestele deasupra si turnam deasupra restul de sare, acopetind foarte bine pestele. Apoi batucim putin sarea deasupra pestelui cu mana , la final stropim putin cu apa . ...
Bachalau com nata (peste cod cu sos alb la cuptor)
- Codul trebuie sa fie desarat si inmuiat in apa cel putin 2 zile, pana cresc bucatile in grosime. Il punem la fiert in lapte cu o foaie de dafin si frunze de coriandru. Nu adaugam sare.Lasam sa fiarba cca 10 minute , apoi il scoatem. Curatam de piele si oase si il maruntim cu mana. -...
Dorada cu ghiveci de legume la cuptor
- Curatam pestele si il presaram cu sare grunjoasa, piper si cu usturoi pisat. Stropim cu ulei de malsine si lasam la marinat 2 ore la rece. - Pregatim un ghiveci de legume (in portugheza ii zicem ceboliada..adica un fel de sos de ceapa). Taiem felii julien ceapa, ardeii si rosiile. Intr-o...
Macrou la gratar cu sos spaniol
- Curatam pestele si il tinem in sare cca 3 ore - Pregatim garnitura - cartofii ii curatim si ii fierbem cuburi sau taiati in 4. - Sosul spaniol: tocam marunt patrunjelul proaspat verde, ceapa si usturoiul. Adaugam ulei de masline, sare, piper, boia si otet. Amestecam bine toate pana...
Peste spada prajit
-Curatam pestele de piele (daca e negru, daca e alb il putem lasa cu piele). Eu am cumparat pestele negru.Il taiem bucati potrivite si il marinam cu sare, piper, usturoi pisat si lamaie din abundenta. Lasam asa cca 1 ora la rece. - Incingem ulei in tigaie; dam pestele prin faina si il prajim...
File de peste pane
- Decongelam fileurile de peste, absorbim apa cu prospape de hartie si apoi presaram cu sare, piper,pasta de usturoi si putina zeama de lamaie. Lasam in aceasta marinata cca 30 min. - Batem ouale cu furculita; dam pestele prin faina, ou si prajim in ulei incins - Eu am servit alaturi de...
Grelos cu peste
Pregatim grelos: alegem frunzele, le spalam bine si le fierbem in apa clocotita cu sare cca 5 minute. Scoatem intr-un vas cu apa rece cu cuburi de gheata (pentru a ramane o culoare frumoasa verde). Apoi strecuram bine. Eu am mancat frunze intregi dar se poate fierbe si taiat mai marunt, dupa...
Cod cu cartofi la cuptor (Bachalau Avo Maria)
Codul desarat de face pane.(dam prin faina si ou si prajim bine) Cartofii se curata si se taie rondele potrivit de groase - se prajesc in ulei incins-se scot si se sareaza, pipereaza Intre timp facem un sos de ceapa: taiem julien ceapa, rosiile la fel. Intr-o cratita punem ceapa la...
Crap prajit cu orez
- Se pune pestele in sare cu suc de lamaie cca 3-4 ore inainte , sa se intrepatrunda aromele - se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Se scot pe servetel de hartie. - intre timp facem un prez cu rosii: se toaca marunt o ceapa, adaugam 2 rosii taiate cuburi si orez , apoi...
Orez cu peste si fructe de mare
- Punem pestele curatat la fiert in apa cu sare si coriandru (adaugam ulei de masline daca pestele nu e gras. Scoatem pestele si il taiem cuburi , il dezposam si pastram supa formata . - Tocam marunt ceapa si usturoiul si claim in ulei d emasline, adaugam pasta de ardei rosu (1 ling) ,...
Bachalau (cod) Zé do Pipo
Pregatim codul . Daca nue ste inmuiat si desarat , se pune in apa rece cu 3 zile inainte de folosire, schimband apa de mai multe ori pe zi. Eu cand cumpar asa il inmoi pe tot si il pun la congelator apoi.Spalam bine pestele si il punem la fiert in lapte cu ulei de masline , cateva...
Pataniscas de bachalau (turtite de cod)
1. Fierbem codul. il curatam de oase si piele si se desface marunt (se zdrentuieste).Pastram apa de las peste. 2. se toaca ff fin ceapa si se inabusa la foc moderat cu ulei de masline. Adaugam usturoiul pisat. Adaugam codul bachalau si coriandrul. 3. Amestecam ouale cu faina ,...
Peste acoperit cu bacon la cuptor
- Pregatim fileurile de peste , le curatam de piele si le asezonam cu sare si piper, usturoiul pisat si coriandrul tocat fin sau dat prin piulita . Apoi le acoperim cu bacon deasupra. Le pastram asa 10-15 minute. - Intre timp pregatim ceapa si celelalte legume. Ceapa o taiem julien, felii si...
Orez cu caracatita
- decongelam caracatita daca e congelata si o punem la fiert in oala cu presiune in apa cu o ceapa necuratata. (fara sare..e ff important si nu multa apa). Fierbem la presiune cca 15 min. O scoatem din oala (nu aruncam apa) si o taiem rondele. - separat intr-o cratita punem ceapa tocata...
Somon la gratar cu cartofi zdrobiti
- se sareaza somonul si se tine asa cca 1 ora in frigider. - se spala cartofii si asa cu coaja se introduc in cuptor sa se coaca - se gateste somonul pe gratar (eu am avut electric sau uneori folosesc tigaia grill) pe ambele parti , dar nu ff tare. - cartofii deja copti se scot si li se...
Macrou (Carapau)cu orez tomat
- pestisorii se spala si se tin in sare cca 3-4 ore - se incinge ulei si pestisorii se dau prin faina , apoi se prajesc in ulei incins.Se scot intr-un vas in care am asezat un prosop de hartie pentru a absorbi uleiul. - intre timp se prepara orezul. Intr-o cratita se pune ulei de masline,...
Cod bachalau la gratar cu cartofi zdrobiti
- Codul , daca e sarat de tine la desarat cu 3 zile inainte in apa rece si cand e gata, se pune pe gratar. Apoi se rupe fasii potrivite .( e important ca codul sa fie gros ). Se pune deoparte. Coacem pe gratar si ardeii grasi apoi ii curatam si ii rupem fasii. - cartofii mici si rotunzi (albi...
Crap la cuptor cu legume
Se curata pestii (daca sunt congelati se decongeleaza) si se cresteaza pe latime. Apoi se sareaza bine, se ung cu pasta de paprica si se pudreaza cu piper. - Legumele se taie julien. - Intr-un vas mare (eu am folosit de ceramica) se pune pe fund felii de ceapa (rondele), morcovi rondele,...
Cod fiert cu legume (Bacalhau cozido)
- Daca pestele e uscat in sare atunci trebuie tinut in apa rece sa se inmoaie aprox 4 zile inainte de a-l gati , schimbandu-se apa de cateva ori pe zi. Nu se mai adauga sare ca e foarte sarat. Dar se pot cumpara fileuri congelate . - se pune la fiert separat codul in apa cu sare si ulei de...
Sardine la gratar cu salata de ardei copti
- sardinele proaspete se tin in sare mai multe ore (de la piata eu am cumparat gata in sare ) Nu se curata de solzi sau de intestine... - se incinge gratarul. Eu am avut electric - se prajesc bine , la fel si ardeii. - Ardeii se rup fasii si se prepara cu ulei de masline, sare,...