Va mai aduc o reteta tipic angolana cu peste somn. Mie personal imi place tare mult aceasta reteta care merge bine acompaniata cu Funji , un fel de mamaliga de aici facuta din faina de mandioca.
- Spalam bine pestele si il taiem rondele potrivite.Il condimentam cu sare, piper, usturoi pisat si vin alb. Lasam asa cateva ore la rece, acoperit.
- Intr-un vas punem ceapa tocata marunt cua rdeiul si ulei de masline la calit. Adaugam apoi rosiile taiate cubulete si pasta de rosii, lasma putin sa se caleasca si adaugam pestele . Adaugam supa facuta din cub knorr de peste (cca 1 cana). Acoperim si lasam sa fiarba la foc mic (cca 15 minute). Adaugam 2 linguri din pasta de arahide (aici se numeste jinguba) si cca 1 cana de ulei de palmier. Lasam sa fiarba pana se ingroasa putin sosul. Gustam de sare, piper sia duagam un ardei iute.
Se serveste alaturi de Funji, un fel de mamaliga traditionala aici facuta din apa clocotita, care se ia de pe foc si adaugam in ploaie faina alba de mandioca (i se zice de bombom) sau de malai alb . Se amesteca (aici se zice ca se bate ) cu un par bine , pana devine lipicioasa, si tare.
Se rup galuste mari cand se servesc alaturi de sos.