Cateva motive pentru care nu ne ies biscutii si prajiturile in mod perfect

Postat de Adinuta in Tipsuri pe 4 Dec 2011, 19:00

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Unii dintre noi au un talent real la facut dulciuri de casa si orice le iese din maini este minunat de fiecare data. Insa cum nu suntem cu toti experti la prajituri de casa, exista cateva lucruri care sa ne ajute sa ne dam seama unde am gresit. Afla ce sa eviti pentru a avea cele mai bune dulciuri de Sarbatori:

Prea inchisi la culoare sau prea palizi: aceasta este cea mai comuna si simpla greseala si se intampla cand depasim timpul de coacere sau ii tinem prea putin la copt. Este recomandat sa verifici biscuitii cu 5-10 minute inainte de timpul specificat in reteta, pentru ca in functie de cuptorul pe care il ai, el poate varia. Daca se ard pe margini dar centrul este crud, micsoreaza temperatura. Se vor coace mai lent, iar centrul se va face inainte ca marginile sa inceapa sa se arda.

Prea uscati sau prea sfaramiciosi: Prajiturile sau biscuitii care sunt sfaramiciosi si care trebuie manevrati cu atentie sunt asa de cele mai multe ori fie pentru ca au fost copti prea mult timp sau au prea multa faina. Ambii factori reduc umezeala din prajituri si ii strica nu doar gustul, cat si aspectul.

Prea cleiosi, pastosi: Biscuitii cu aspect gumos pot fi asa pentru ca ar fi trebuit sa fie coapte mai mult timp, ceea ce previne ca umezeala sa se evapore. Daca marginile sunt coapte, dar centrul este crud, redu temperatura si tine-i la cuptor mai mult timp.

Prea tari: Biscuitii de acest fel sunt de cele mai multe ori rezultatul unui aluat framantat prea mult. Daca exagerezi cu framantatul ajuti la formarea de fibre de gluten, ceea ce duce la un aluat greu de mestecat. Un alt motiv ar fi faptul ca i-ai copt prea mult si toata umezeala din ei s-a evaporat.

Au danburi: daca atunci cand scoti tav din cuptor observi ca prajitura sau biscutii au delusoare, inseamna ca temperatura nu a fost uniforma. Adica ai pus o compozitie rece intr-un cuptor foarte fierbinte si o parte din aluat s-a incalzit mai repede decat restul. Sau prajitura a fost pusa intr-o tava fierbinte (atunci cand coci mai multe randuri de prajituri). Daca nu ai copt prajiturile destul poate fi un alt motiv pentru care arata asa.

Sunt prea plati: Daca prajiturile tale sau biscuitii sunt mai labartati si mai plati decat te-ai fi asteptat, acest lucru se poate datora faptului ca ai pus aluatul pe o foaie de copt fierbinte. Acest lucru face ca prajitura/biscuitele sa absoarba caldura mult mai repede decat daca ar fi pusa pe o foaie de copt rece si apoi in cuptorul incins. Unele ingrediente pot fi insa la fel de responsabile de obtinerea unor prajituri turtite, cum ar fi prea mult unt sau zahar.

Foto: namelymarly.com

Comentarii (2)

Lau

Lau
04.12.2011, 20:52

05.12.2011, 13:17

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia