In 3 cesti cu apa se pune la fiert orezul impreuna cu morcovul taiat cuburi ,
sare, vegeta. Dupa ce s-a fiert un orez mai legat, se lasa la racit.
Se amesteca apoi cu patrunjel tocat marunt si ardeiul gras tocat cuburi.
Se formeaza chiftelutele cu mainile ude,iar la mijloc se pune cate...
Frigarui:
Pieptul de pui se spala ,se dezoseaza si se taie in fasii subtiri.
Se amesteca zeama de lamaie cu ulei sare , piper.
Se pun fasiile de pui in acest amestec si se lasa la marinat 2 ore.
Se infig apoi pe bete de frigarui si se frig pe grill sau gratar.
Pachetele...
Din faina ,unt,ou, sare si apa se framanta un aluat omogen care se da la rece 30min. Ceapa se curata si se toaca marunt, apoi se pune la calit in 2 linguri ulei,
impreuna cu baconul taiat feliute. Dupa ce s-au rumenit , se opreste focul si se lasa sa se racoreasca.
Se bat ouale cu...
Piureul de mere:
2 mere se curata de coaja si se pun la fiert in apa, aprox 2-3 minute,pana se inmoaie putin. Se scurg de apa si se paseaza cu blenderul.Se lasa sa se raceasca.
Umplutura:
Se amesteca alunele tocate cu zahar,cacao,ciocolata rasa , faina si unt topit....
Intr-o tigaie cu 2 linguri ulei se pun legumele,nedecongelate, si se lasa
la calit 7-8 minute, acoperite cu un capac si amestecand din cand in cand.
Se asezoneaza legumele cu sare si piper si se pun intr-un bol.
Fileul de peste se taie in cuburi mici ,se sareaza si pipereaza si se...
Umplutura:
Perele se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se pun la calit impreuna cu zahar,unt si scortisoara, amestecand
continuu pana se inmoaie . Daca perele sunt mai moi si mai zemoase,se amesteca si cu o lingura de gris iar timpul...
Se aleg piersici bine coapte, dar mai tari. Se spala, se inlatura samburele si se taie in felii subtiri. Se amesteca bine cu zaharul si se lasa peste noapte la frigider.
A doua zi se scurge siropul pe care si l-au lasat piersicile si se pune la fiert. Cand s-a ingrosat de ajuns ,se adauga si...
Aluatul:
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se obtine o crema. Se adauga apoi untul moale, laptele,uleiul, coaja de portocala, esenta
si bicarb.de amoniu stins in zeama de lamaie. Se framanta bine. Se intinde o foaie de aluat, nu foarte groasa si se taie cercuri...
Aluat:
Se freaca untul cu zaharul, se adauga galbenusurile, coaja si zeama de lamaie, esenta si faina amestecata cu praful de copt. Se framanta bine, sa iasa un aluat potrivit de moale ,care se pune in folie alimentara si se lasa la frigider pana se pregatesc prunele.
Umplutura:...
Puiul se spala ,se taie in bucati mai mici si se pune la fiert in apa cu sare. Se spumeaza. Se adauga :ardeiul gras, radacina de patrunjel, telina,pastarnacul, ceapa, toate tocate in cuburi mici, si morcovii taiati rondele. Dupa 10-15 minute de fierbere ,se...
Carnea de pui se portioneaza si se caleste in 2-3 linguri ulei. Dupa ce a capatat o
crusta crocanta se adauga vinul si se lasa sa fiarba 5-6 minute, sa se evapore.
Carnea se scoate apoi pe o farfurie.
In aceeasi tigaie se pun: ceapa tocata marunt si usturoiul taiat feliute subtiri.
Se...
Vinetele se coc , se curata de coaja ,apoi se lasa sa se scurga bine de zeama.
Vinetele se coc direct pe flacara- este cel mai indicat mod, recomandat de foarte multi bucatari.
Se toaca apoi cu un cutit din lemn sau sticla- pentru a evita oxidarea.
Se pot folosi...
Aluatul:
Se amesteca bine zaharul cu uleiul , apoi se adauga apa, bicarbonatul de
amoniu stins in zeama de lamaie, esenta si faina amestecata cu sarea.
Se framanta bine sa rezulte o coca potrivit de moale,
din care se formeaza mici bile.
Se unge o tava cu ulei si se...
Ceapa se curata ,se spala si se taie pestisori.
Se pune la calit in 2-3 linguri ulei, impreuna cu ardeiul gras si dovlecelul -taiate in cuburi mici si ardeiul iute -taiat rondele subtiri.
Dupa ce s-au inmuiat putin legumele, se adauga rosiile tocate marunt,
sare, piper si boia dulce....
Blat: Se bat albusurile cu zaharul. Se freaca galbenusurile cu un praf de sare si cu uleiul adaugat treptat ca la maioneza. Se mixeaza albusurile cu galbenusurile apoi cu faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina.Se pune aluatul si se coace...
Cuconul Costache Labusca povesteste lui Mihail Sadoveanu, prietenul sau intr-ale pescuitului, despre crap:
" Trebuie sa stii, coane Mihaita, ca dintre toti pestii, eu mai ales pe crap il urmaresc. Poti fi incredintat ca in apele noastre nu se gaseste alt peste mai bogat si mai...
Aluatul:
Se topeste untul si se lasa la racit
Se separa ouale.
Se bat albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile frecate cu un praf de sare,
untul topit, smantana, coaja de lamaie, si esenta.
Se mixeaza bine toate ingredientele.
La sfarsit se pune faina amestecata cu praful de...
Spalam prunele, indepartam coditele, apoi le scoatem samburii.Samburii se scot cu aparatul de scos samburi sau asa:
Crestam putin pruna la ambele capete cu un cutit, apoi impingem samburele
cu un betisor. In locul samburelui se poate introduce un miez de nuca.
Punem apa si...
Dizolvam drojdia in 2 linguri cu apa calduta.
O amestecam apoi cu iaurtul, ouale, zaharul si coaja de lamaie.
La sfarsit adaugam faina .
Framantam bine , sa iasa un aluat potrivit de tare, numai bun de intins.
Lasam aluatul sa creasca 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.
Ungem cu ulei...
Carnea de peste se trece prin masina de tocat.
Morcovul si cartoful se dau pe razatoare si se scurg bine de zeama.
Se pun intr-un bol si se adauga : usturoiul pisat, patrunjelul si mararul tocate marunt, bulionul, oul, sare, vegeta , piper, o lingurita boia dulce( pentru culoare),si...
Cartofii se pun la fiert in coaja, apoi se curata si se taie in cuburi mici.
Telina, sfecla si morcovul , dupa ce se curata se taie in betisoare subtiri.
Branza si sunca se taie in cuburi mici.
Patrunjelul se toaca marunt.
Se pun toate intr-un bol si se toarna peste ele...
Untul ,adus la temperatura camerei, se freaca spuma.
Se amesteca apoi cu ceapa verde taiata foarte marunt, mararul tocat fin, sare, piper, usturoiul pisat, busuioc, rozmarin .
Condimentele se pun dupa gust.
Cu aceasta pasta ungem feliute de paine sau asezam cate un mot cu posul....
Cartofii se curata de coaja si se spala bine .
Taiem apoi, in fiecare ,felii subtiri dar avem grija sa nu taiem pana jos.
Frecam untul spuma apoi il amestecam cu sare, piper, putin rozmarin,
putin busuioc, usturoiul pisat, ceapa verde taiata foarte marunt
si mararul tocat...
Se pun la fiert cartofii in coaja.
Separat se fierb morcovul, telina si pastarnacul.
In alt vas se fierbe carnea.
Dupa ce au fiert cartofii ,se pun in apa rece si
se curata de coaja ,apoi se taie cuburi mici.
Morcovul, telina, pastarnacul, carnea , castravetii si gogosarii
se taie de...
Pentru a obtine ceaiul de catina, punem fructele la uscat si apoi le macinam cu rasnita de cafea. De asemenea, ceaiul se poate obtine si din pulpa ramasa de la fructele folosite la siropul de catina .
Pudra obtinuta se pastreaza in borcane inchise.
Pulpa si fructele...
Pulpele de pui se spala, se zvanta,se sareaza si se pipereaza.
Se topeste untul intr-o tigaie , se pun pulpele si se prajesc pe ambele parti, pana capata o crusta aurie. Se scot pe o farfurie.
Untul din tigaie se stinge cu apa. Se adauga apoi: morcovul taiat in bucati mai mari, sare,...
Vinetele coapte ,la gratar, in cuptor sau direct pe flacara, se curata de coaja si se scurg bine de zeama,apoi se toaca marunt - preferabil ,cu un cutit din lemn.
Se pun intr-un bol si se amesteca cu chimen, sare, piper si ceapa tocata foarte marunt. Toate acestea se pun in...
Caisele se spala ,se indeparteaza samburii si se pun intr-un vas impreuna cu zaharul si 2 linguri cu apa. Cantitatea de zahar poate fi mai mica sau mai mare ,
in functie de cat de dulci sunt caisele.
Se pune vasul pe foc mic si se lasa sa fiarba, pana se inmoaie bine caisele....
Pieptul de pui se spala ,se dezoseaza se feliaza si se bate usor,cu ciocanul de snitele,apoi se sareaza si pipereaza. Cascavalul si sunca se feliaza. Se fac sandwich-uri din doua felii cu carne iar la mijloc o felie de cascaval si una de sunca. Se pot prinde cu scobitori .
Se bat ouale...
Taiem perele in felii mai groase si indepartam partea din mijolc ,cu ajutorul unui cutit,apoi le presaram cu scortisoara.
Batem ouale cu faina, sare, zahar si adaugam vinul.Trebuie sa obtinem un aluat ca de clatite. Dam perele prin pesmet, prin aluat apoi iar prin pesmet. La final...
Chiftelute din orez
In 3 cesti cu apa se pune la fiert orezul impreuna cu morcovul taiat cuburi , sare, vegeta. Dupa ce s-a fiert un orez mai legat, se lasa la racit. Se amesteca apoi cu patrunjel tocat marunt si ardeiul gras tocat cuburi. Se formeaza chiftelutele cu mainile ude,iar la mijloc se pune cate...
Frigarui de pui cu pachetele de vinete
Frigarui: Pieptul de pui se spala ,se dezoseaza si se taie in fasii subtiri. Se amesteca zeama de lamaie cu ulei sare , piper. Se pun fasiile de pui in acest amestec si se lasa la marinat 2 ore. Se infig apoi pe bete de frigarui si se frig pe grill sau gratar. Pachetele...
Quiche cu branza si rosii
Din faina ,unt,ou, sare si apa se framanta un aluat omogen care se da la rece 30min. Ceapa se curata si se toaca marunt, apoi se pune la calit in 2 linguri ulei, impreuna cu baconul taiat feliute. Dupa ce s-au rumenit , se opreste focul si se lasa sa se racoreasca. Se bat ouale cu...
Chec cu piure de mere si ciocolata
Piureul de mere: 2 mere se curata de coaja si se pun la fiert in apa, aprox 2-3 minute,pana se inmoaie putin. Se scurg de apa si se paseaza cu blenderul.Se lasa sa se raceasca. Umplutura: Se amesteca alunele tocate cu zahar,cacao,ciocolata rasa , faina si unt topit....
Salata calda cu peste si legume
Intr-o tigaie cu 2 linguri ulei se pun legumele,nedecongelate, si se lasa la calit 7-8 minute, acoperite cu un capac si amestecand din cand in cand. Se asezoneaza legumele cu sare si piper si se pun intr-un bol. Fileul de peste se taie in cuburi mici ,se sareaza si pipereaza si se...
Placinta cu pere
Umplutura: Perele se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se pun la calit impreuna cu zahar,unt si scortisoara, amestecand continuu pana se inmoaie . Daca perele sunt mai moi si mai zemoase,se amesteca si cu o lingura de gris iar timpul...
Dulceata de piersici
Se aleg piersici bine coapte, dar mai tari. Se spala, se inlatura samburele si se taie in felii subtiri. Se amesteca bine cu zaharul si se lasa peste noapte la frigider. A doua zi se scurge siropul pe care si l-au lasat piersicile si se pune la fiert. Cand s-a ingrosat de ajuns ,se adauga si...
Cosulete cu dulceata si nuci
Aluatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se obtine o crema. Se adauga apoi untul moale, laptele,uleiul, coaja de portocala, esenta si bicarb.de amoniu stins in zeama de lamaie. Se framanta bine. Se intinde o foaie de aluat, nu foarte groasa si se taie cercuri...
Tarta cu prune si bezea
Aluat: Se freaca untul cu zaharul, se adauga galbenusurile, coaja si zeama de lamaie, esenta si faina amestecata cu praful de copt. Se framanta bine, sa iasa un aluat potrivit de moale ,care se pune in folie alimentara si se lasa la frigider pana se pregatesc prunele. Umplutura:...
Ciorba de pui cu agurida
Puiul se spala ,se taie in bucati mai mici si se pune la fiert in apa cu sare. Se spumeaza. Se adauga :ardeiul gras, radacina de patrunjel, telina,pastarnacul, ceapa, toate tocate in cuburi mici, si morcovii taiati rondele. Dupa 10-15 minute de fierbere ,se...
Ostropel de pui
Carnea de pui se portioneaza si se caleste in 2-3 linguri ulei. Dupa ce a capatat o crusta crocanta se adauga vinul si se lasa sa fiarba 5-6 minute, sa se evapore. Carnea se scoate apoi pe o farfurie. In aceeasi tigaie se pun: ceapa tocata marunt si usturoiul taiat feliute subtiri. Se...
Salata simpla de vinete
Vinetele se coc , se curata de coaja ,apoi se lasa sa se scurga bine de zeama. Vinetele se coc direct pe flacara- este cel mai indicat mod, recomandat de foarte multi bucatari. Se toaca apoi cu un cutit din lemn sau sticla- pentru a evita oxidarea. Se pot folosi...
Piersici
Aluatul: Se amesteca bine zaharul cu uleiul , apoi se adauga apa, bicarbonatul de amoniu stins in zeama de lamaie, esenta si faina amestecata cu sarea. Se framanta bine sa rezulte o coca potrivit de moale, din care se formeaza mici bile. Se unge o tava cu ulei si se...
Sufleu de ardei gras
Ceapa se curata ,se spala si se taie pestisori. Se pune la calit in 2-3 linguri ulei, impreuna cu ardeiul gras si dovlecelul -taiate in cuburi mici si ardeiul iute -taiat rondele subtiri. Dupa ce s-au inmuiat putin legumele, se adauga rosiile tocate marunt, sare, piper si boia dulce....
Tort cu multa ciocolata
Blat: Se bat albusurile cu zaharul. Se freaca galbenusurile cu un praf de sare si cu uleiul adaugat treptat ca la maioneza. Se mixeaza albusurile cu galbenusurile apoi cu faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina.Se pune aluatul si se coace...
Ceapa umpluta cu icre de crap
Cuconul Costache Labusca povesteste lui Mihail Sadoveanu, prietenul sau intr-ale pescuitului, despre crap: " Trebuie sa stii, coane Mihaita, ca dintre toti pestii, eu mai ales pe crap il urmaresc. Poti fi incredintat ca in apele noastre nu se gaseste alt peste mai bogat si mai...
Briose umplute cu budinca
Aluatul: Se topeste untul si se lasa la racit Se separa ouale. Se bat albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile frecate cu un praf de sare, untul topit, smantana, coaja de lamaie, si esenta. Se mixeaza bine toate ingredientele. La sfarsit se pune faina amestecata cu praful de...
Dulceata de prune
Spalam prunele, indepartam coditele, apoi le scoatem samburii.Samburii se scot cu aparatul de scos samburi sau asa: Crestam putin pruna la ambele capete cu un cutit, apoi impingem samburele cu un betisor. In locul samburelui se poate introduce un miez de nuca. Punem apa si...
Gogosi economice
Dizolvam drojdia in 2 linguri cu apa calduta. O amestecam apoi cu iaurtul, ouale, zaharul si coaja de lamaie. La sfarsit adaugam faina . Framantam bine , sa iasa un aluat potrivit de tare, numai bun de intins. Lasam aluatul sa creasca 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul. Ungem cu ulei...
Chiftelute din peste
Carnea de peste se trece prin masina de tocat. Morcovul si cartoful se dau pe razatoare si se scurg bine de zeama. Se pun intr-un bol si se adauga : usturoiul pisat, patrunjelul si mararul tocate marunt, bulionul, oul, sare, vegeta , piper, o lingurita boia dulce( pentru culoare),si...
Salata California
Cartofii se pun la fiert in coaja, apoi se curata si se taie in cuburi mici. Telina, sfecla si morcovul , dupa ce se curata se taie in betisoare subtiri. Branza si sunca se taie in cuburi mici. Patrunjelul se toaca marunt. Se pun toate intr-un bol si se toarna peste ele...
Tartine cu unt aromat
Untul ,adus la temperatura camerei, se freaca spuma. Se amesteca apoi cu ceapa verde taiata foarte marunt, mararul tocat fin, sare, piper, usturoiul pisat, busuioc, rozmarin . Condimentele se pun dupa gust. Cu aceasta pasta ungem feliute de paine sau asezam cate un mot cu posul....
Cartofi Hasselback
Cartofii se curata de coaja si se spala bine . Taiem apoi, in fiecare ,felii subtiri dar avem grija sa nu taiem pana jos. Frecam untul spuma apoi il amestecam cu sare, piper, putin rozmarin, putin busuioc, usturoiul pisat, ceapa verde taiata foarte marunt si mararul tocat...
Salata de boeuf
Se pun la fiert cartofii in coaja. Separat se fierb morcovul, telina si pastarnacul. In alt vas se fierbe carnea. Dupa ce au fiert cartofii ,se pun in apa rece si se curata de coaja ,apoi se taie cuburi mici. Morcovul, telina, pastarnacul, carnea , castravetii si gogosarii se taie de...
Ceai de catina
Pentru a obtine ceaiul de catina, punem fructele la uscat si apoi le macinam cu rasnita de cafea. De asemenea, ceaiul se poate obtine si din pulpa ramasa de la fructele folosite la siropul de catina . Pudra obtinuta se pastreaza in borcane inchise. Pulpa si fructele...
Sote de pui cu sos de vin
Pulpele de pui se spala, se zvanta,se sareaza si se pipereaza. Se topeste untul intr-o tigaie , se pun pulpele si se prajesc pe ambele parti, pana capata o crusta aurie. Se scot pe o farfurie. Untul din tigaie se stinge cu apa. Se adauga apoi: morcovul taiat in bucati mai mari, sare,...
Salata de vinete cu chimen
Vinetele coapte ,la gratar, in cuptor sau direct pe flacara, se curata de coaja si se scurg bine de zeama,apoi se toaca marunt - preferabil ,cu un cutit din lemn. Se pun intr-un bol si se amesteca cu chimen, sare, piper si ceapa tocata foarte marunt. Toate acestea se pun in...
Mousse de caise
Caisele se spala ,se indeparteaza samburii si se pun intr-un vas impreuna cu zaharul si 2 linguri cu apa. Cantitatea de zahar poate fi mai mica sau mai mare , in functie de cat de dulci sunt caisele. Se pune vasul pe foc mic si se lasa sa fiarba, pana se inmoaie bine caisele....
Cordon Bleu
Pieptul de pui se spala ,se dezoseaza se feliaza si se bate usor,cu ciocanul de snitele,apoi se sareaza si pipereaza. Cascavalul si sunca se feliaza. Se fac sandwich-uri din doua felii cu carne iar la mijloc o felie de cascaval si una de sunca. Se pot prinde cu scobitori . Se bat ouale...
Pere in aluat
Taiem perele in felii mai groase si indepartam partea din mijolc ,cu ajutorul unui cutit,apoi le presaram cu scortisoara. Batem ouale cu faina, sare, zahar si adaugam vinul.Trebuie sa obtinem un aluat ca de clatite. Dam perele prin pesmet, prin aluat apoi iar prin pesmet. La final...