Pilaf
Orezul se alege de impuritati si pietricele apoi se spala in doua ape .
Punem cana de orez intr-un ceaun cu 4 cani de apa si 2 linguri de ulei,tocam ceapa si ardei marunt si punem peste orez,adaugam sare,piper,cimbru
Lasam totul la foc mic jumatate de ora timp in care orezul...
Cum se prepara Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa
Pestele
Pestele se curata de solzi,aripioare si intestine,se decapiteaza,se spala,se portioneaza si se sareaza.Faina cernuta se amesteca (facultativ) cu boia de ardei.
Se tavaleste pestele...
Pulpele se curata bine se spala apoi le crestam iar in crestaturile facute punem niste feliute de usturoi si ardel rosu (sau verde)
Frecam pulpele cu sare,piper cimbru,condimente granulate.
Intr-o tava unsa cu ulei punem pulpele la cuptor pt 15 minute pe o parte si 15...
Reteta de preparare a papanasilor
Branza de vaci se amesteca cu galbenusurile,50 g smantana, faina,1/2 lingurita sare si albusurile batute spuma.Se amesteca bine compozitia pana la omogenizare.
Se ia cate o lingura din aluat si se tavaleste prin faina ,apoi modelam cu mana aluatul in...
Seara
Punem fasolea la hidratat (8-10 ore).
Dimineata
Punem fasolea la fiert in apa cu sare si 1 lingurita bicarbonat sau 1 lingurita de zahar,si lasam sa dea in clocot si apoi aruncam apa,se pune alta apa si se pune la fiert.
Dupa 15 minute de fiert se schimba din nou apa.E...
Cartofii taiati rondele si prajiti,dupa ce se prajesc scoatem cartofi pe un sevetel.
Intre timp pregatim un vas termorezistent pe care il ungem cu ulei cu o pensula.Aranjam in vas cartofii prajiti,peste punem carnati afumati,dar taiati rondele,branza de vaci (cascaval ras sau branza...
Se spala ciupercile, se curata si se fierb in apa cu sare.Se taie marunt ardelul si ceapa.
Intr-o oala,se calesc in ulei ceapa si ardei si usturoiul tocat marunt ,dupa ce am calit ceapa si ardei adaugam ciupercile taiate marunt sau fasiute lasam sa se caleascca 2-3 minute,punem...
Cartofii se pun la fiert in coaja lor.
Dovleceii se curata de coaja si se taie rondele, se pun intr-un vas ,se sareaza, se pipereaza .
Intre timp pregatim un vas termorezistent, pe care il ungem cu ulei, punem un strat de cartofi, un strat de dovlecei, apoi radem cascaval si repetam...
Orezul se fierbe in apa cu sare ,dupa ce a fiert se trece printr-un jet de apa rece pentru a nu se lipi,apoi il punem intr-un bol.
Intre timp coacem ardeii pe care apoi trebuie sa-i curatam de coaja ,taiem ardei fasii,ceapa o tocam marunt,rosiile taiate tip julien si le punem in bol si...
Pulpele de pui se curata si se spala apoi le taiem in 2 si le crestam foarte bine.
Intre timp pregatim bait-ul din bere,cimbru,sare,piper,usturoi pisat,rozmarin si condimente granulate si punem pulpele la bait timp de 8 ore la rece.
Dupa ce le-am scos din bait ,punem in...
Capsunile se spala si se curata de frunzulita si se taie rondele.
Merele curatate si taiate cubulete, grepfruit-ul curatat si rupt bucati si portocala la fel.
Se pun toate intr-un bol si se adauga 50 ml de coniac si se lasa 15 minute, la frigider.
Dupa ce scoatem de la frigider punem...
Ciupercile se curata si se pun la fiert in apa rece cu sare ,dupa ce au fiert se lasa la scurs de apa .
Ceapa se curata si se toaca marunt si se pune intr-o cratita la calit,impreuna cu capatana de usturoi tocat marunt.
Se caleste la foc mic.Intre timp taiem ardeii fidelute( daca sunt...
Rosiile se spala bine se taie in doua si le dam pe masina ( separator de facut suc de rosii) .
Daca rosiile sunt zemoase se dau pe masina de 2 ori.
Zeama obtinuta se pune intr-o oala mare.
Usturoiul se curata si de da prin masina de tocat.
Ardeii iuti se spala si se curata de...
Ouale le batem cu telul bine intr-un bol.Intre timp curatam 2 cartofi taiati pai si punem in tigaie la prajit,dupa ce s-au prajit se pun pe un servetel de bucatarie .
Tocam ceapa verde marunt,ardelul se taie fidelute si impreuna cu cartofii le adaugam peste oua...
Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul,laptele si uleiul ,se adauga praful de copt si apoi bicarbonatul stins cu lamaie,otet sau bors.
Mestecam bine pana obtinem un aluat mai gros decat la clatite.
La final adaugam visinele.
Se tapeteaza cu faina 2 forme ,turnam...
Dovleceii se spala si se curata de coaja si se taie rondele.
Punem rondelele de dovlecel intr-un bol si asezonam cu sare,piper.cimbru.Le lasam deoparte.
Intre timp pregatim compozitia.Batem 4 oua bine punem sare,piper si capatana de usturoi pisata, apa minerala sau bere si faina cat...
Pulpa de porc se taie bucati potrivite si se pun in ceaun sa fiarba cu apa si sare.
Dupa ce da un clocot aruncam prima apa, punem apa iar, condimente granulate, sare si lasam la foc potrivit.
Intre timp tocam ceapa marunt si ardei si adaugam in ceaun, 3 linguri de bulion si catei de...
Legumele se spala bine.Salata verde se spala bine si se taie mai mare sau se rupe cu mana ,rosiile se taie tip julien ,ceapa verde o tocam marunt .
Castravetele se curata de coaja si se taie rondele subtiri.Ridichile le taiem julien ,ardelul il taiem fidelute,toate le punem intr-un...
Fasolea se alege de impuritati si petricele si se pune la inmuiat in apa rece, pentru 8-10 ore (in acest interval se schimba apa de cel putin 2 ori) dupa care se pune la fiert intr-o oala cu apa si 1 lingurita de bicarbonat sau zahar pentru a evita micile probleme de dupa servire.
Dupa...
Cartofii se curata si se spala ,apoi crestam cartofii pe lungimea lor rondele in asa fel incat cartoful sa ramana intreg.
Dovleceii se curata de coaja si se taie rondele ,rondele apoi le taiem in jumatate si le introducem in crestaturile de la cartof.
Ungem un vas termorezistent cu...
Galbenusurile se amesteca cu sarea si se tin la cald .Stafidele se curata si se pun la inmuiat in rom.
Miezul de nuca se alege de impuritati si se da prin masina.Drojdia se amesteca cu 10 g de zahar pana se obtine o compozitie fluida,dupa care se dizolva in 70 ml lapte cald si treptat...
Feliile de ceafa le condimentam cu sare ,piper si cimbru pe ambele parti,apoi se lasa deoparte.
Ceapa se taie julien ,morcovul rondele si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei.Punem ceafa in tava, printre bucatile de ceafa punem fasii de ardel rosu (verde),adaugam niste catei de...
Faina se cerne si se amesteca cu ouale batute sare si putin lapte.Laptele se adauga treptat pana obtinem o compozitie omogena
Tigaia se unge cu ulei si se incinge bine ,apoi se toarna un polonic din compozitie pentru o foaie de clatita care se intinde pe toata suprafata tigaii...
Puiul se spala, se portioneaza si se pune intr-o oala la fiert timp de 1 ora (prima apa se arunca). Punem o ceapa si un morcov la fiert, sare.
Cartofii se curata si se taie in 4 sau in 6 depinde cat este de mare cartoful. Punem cartofii in apa rece 30 minute si schimbam apa de 2 -3 ori....
Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja lor, in apa cu sare.
Intre timp facem usturoiul ,il curatam si il zdrobim pe cleste ,punem sare si frecam la fel ca la maioneza si treptat punem ulei si stoarcem cate putina lamaie si frecam pana devine o pasta cremoasa. Se pune acoperit la...
Visinile se spala si li se scot samburii cu un ac pentru ca sa nu le strivim de tot.
Se pun intr-un vas mare si se presara zaharul peste ele si se amesteca bine in ele pana se dizolva zaharul.
Se lasa 24 de ore pana lasa zeama si se pun in borcane si se dau la loc racoros.
Visinile se...
Ouale se separa, albusurile se bat bine pana se fac spuma, treptat adaugam zaharul pudra si la final nuca macinata si amestecam cu telul usor incat compozitia sa prinda aer. Se imparte compozitia in trei parti egale.
Foile trebuie sa le coacem pe dosul unei tavi, dar inainte de asta dosul...
Merele se spala si se curata si taie bucati .Intr-un vas termorezistent care se unge cu putin ulei cu o pensula se pun merele taiate cu zahar, scortisoara si esenta de rom.
Se lasa la cuptor 1 ora la 180 grade .
Intre timp se pregateste blatul.Intr-un vas mare se pune o cana de...
Morcovul,telina si loboda,sfecla rosie si ceapa tocate marunt se pun la fiert intr-un litru si jumatate de apa cu sare.
Dupa ce au fiert legumele se adauga cartofii care intre timp au fost curatati si taiati cuburi mici
Rosiile se toaca marunt dupa ce au fost decojite (sau bulion)...
Cartofii se fierb in coaja lor alaturi de 1 morcov in apa cu sare.
In timp ce cartofii si morcovul se fierb, tocam ceapa, ardeiul si usturoiul. Le punem in bol. Dupa ce cartofii au fiert se scurg si se curata si cat mai calzi se taie rondele impreuna cu morcovul si se amesteca...
Pilaf de orez si ciuperci la gratar
Pilaf Orezul se alege de impuritati si pietricele apoi se spala in doua ape . Punem cana de orez intr-un ceaun cu 4 cani de apa si 2 linguri de ulei,tocam ceapa si ardei marunt si punem peste orez,adaugam sare,piper,cimbru Lasam totul la foc mic jumatate de ora timp in care orezul...
Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa
Cum se prepara Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa Pestele Pestele se curata de solzi,aripioare si intestine,se decapiteaza,se spala,se portioneaza si se sareaza.Faina cernuta se amesteca (facultativ) cu boia de ardei. Se tavaleste pestele...
Pulpe de pui la cuptor cu bere si cartofi piure
Pulpele se curata bine se spala apoi le crestam iar in crestaturile facute punem niste feliute de usturoi si ardel rosu (sau verde) Frecam pulpele cu sare,piper cimbru,condimente granulate. Intr-o tava unsa cu ulei punem pulpele la cuptor pt 15 minute pe o parte si 15...
Reteta de preparare a papanasilor cu branza de vaci (prajiti)
Reteta de preparare a papanasilor Branza de vaci se amesteca cu galbenusurile,50 g smantana, faina,1/2 lingurita sare si albusurile batute spuma.Se amesteca bine compozitia pana la omogenizare. Se ia cate o lingura din aluat si se tavaleste prin faina ,apoi modelam cu mana aluatul in...
Ciorba de fasole boabe uscate
Seara Punem fasolea la hidratat (8-10 ore). Dimineata Punem fasolea la fiert in apa cu sare si 1 lingurita bicarbonat sau 1 lingurita de zahar,si lasam sa dea in clocot si apoi aruncam apa,se pune alta apa si se pune la fiert. Dupa 15 minute de fiert se schimba din nou apa.E...
Omleta cu cartofi prajiti si carnati afumati la cuptor (2)
Cartofii taiati rondele si prajiti,dupa ce se prajesc scoatem cartofi pe un sevetel. Intre timp pregatim un vas termorezistent pe care il ungem cu ulei cu o pensula.Aranjam in vas cartofii prajiti,peste punem carnati afumati,dar taiati rondele,branza de vaci (cascaval ras sau branza...
Ciuperci gulas
Se spala ciupercile, se curata si se fierb in apa cu sare.Se taie marunt ardelul si ceapa. Intr-o oala,se calesc in ulei ceapa si ardei si usturoiul tocat marunt ,dupa ce am calit ceapa si ardei adaugam ciupercile taiate marunt sau fasiute lasam sa se caleascca 2-3 minute,punem...
Musaca de cartofi cu dovlecei
Cartofii se pun la fiert in coaja lor. Dovleceii se curata de coaja si se taie rondele, se pun intr-un vas ,se sareaza, se pipereaza . Intre timp pregatim un vas termorezistent, pe care il ungem cu ulei, punem un strat de cartofi, un strat de dovlecei, apoi radem cascaval si repetam...
Salata de orez
Orezul se fierbe in apa cu sare ,dupa ce a fiert se trece printr-un jet de apa rece pentru a nu se lipi,apoi il punem intr-un bol. Intre timp coacem ardeii pe care apoi trebuie sa-i curatam de coaja ,taiem ardei fasii,ceapa o tocam marunt,rosiile taiate tip julien si le punem in bol si...
Pui la gratar
Pulpele de pui se curata si se spala apoi le taiem in 2 si le crestam foarte bine. Intre timp pregatim bait-ul din bere,cimbru,sare,piper,usturoi pisat,rozmarin si condimente granulate si punem pulpele la bait timp de 8 ore la rece. Dupa ce le-am scos din bait ,punem in...
Salata de fructe si inghetata de vanilie (altfel)
Capsunile se spala si se curata de frunzulita si se taie rondele. Merele curatate si taiate cubulete, grepfruit-ul curatat si rupt bucati si portocala la fel. Se pun toate intr-un bol si se adauga 50 ml de coniac si se lasa 15 minute, la frigider. Dupa ce scoatem de la frigider punem...
Tocanita de legume
Ciupercile se curata si se pun la fiert in apa rece cu sare ,dupa ce au fiert se lasa la scurs de apa . Ceapa se curata si se toaca marunt si se pune intr-o cratita la calit,impreuna cu capatana de usturoi tocat marunt. Se caleste la foc mic.Intre timp taiem ardeii fidelute( daca sunt...
Ketchup( de casa)
Rosiile se spala bine se taie in doua si le dam pe masina ( separator de facut suc de rosii) . Daca rosiile sunt zemoase se dau pe masina de 2 ori. Zeama obtinuta se pune intr-o oala mare. Usturoiul se curata si de da prin masina de tocat. Ardeii iuti se spala si se curata de...
Omleta cu cartofi prajiti si ceapa verde
Ouale le batem cu telul bine intr-un bol.Intre timp curatam 2 cartofi taiati pai si punem in tigaie la prajit,dupa ce s-au prajit se pun pe un servetel de bucatarie . Tocam ceapa verde marunt,ardelul se taie fidelute si impreuna cu cartofii le adaugam peste oua...
Chec cu visine
Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul,laptele si uleiul ,se adauga praful de copt si apoi bicarbonatul stins cu lamaie,otet sau bors. Mestecam bine pana obtinem un aluat mai gros decat la clatite. La final adaugam visinele. Se tapeteaza cu faina 2 forme ,turnam...
Snitele din dovlecei
Dovleceii se spala si se curata de coaja si se taie rondele. Punem rondelele de dovlecel intr-un bol si asezonam cu sare,piper.cimbru.Le lasam deoparte. Intre timp pregatim compozitia.Batem 4 oua bine punem sare,piper si capatana de usturoi pisata, apa minerala sau bere si faina cat...
Friptura de porc la ceaun (scazuta)
Pulpa de porc se taie bucati potrivite si se pun in ceaun sa fiarba cu apa si sare. Dupa ce da un clocot aruncam prima apa, punem apa iar, condimente granulate, sare si lasam la foc potrivit. Intre timp tocam ceapa marunt si ardei si adaugam in ceaun, 3 linguri de bulion si catei de...
Salata cu salata verde,rosii si ceapa
Legumele se spala bine.Salata verde se spala bine si se taie mai mare sau se rupe cu mana ,rosiile se taie tip julien ,ceapa verde o tocam marunt . Castravetele se curata de coaja si se taie rondele subtiri.Ridichile le taiem julien ,ardelul il taiem fidelute,toate le punem intr-un...
Iahnie de fasole
Fasolea se alege de impuritati si petricele si se pune la inmuiat in apa rece, pentru 8-10 ore (in acest interval se schimba apa de cel putin 2 ori) dupa care se pune la fiert intr-o oala cu apa si 1 lingurita de bicarbonat sau zahar pentru a evita micile probleme de dupa servire. Dupa...
Cartofi evantai cu dovlecei si bere la cuptor
Cartofii se curata si se spala ,apoi crestam cartofii pe lungimea lor rondele in asa fel incat cartoful sa ramana intreg. Dovleceii se curata de coaja si se taie rondele ,rondele apoi le taiem in jumatate si le introducem in crestaturile de la cartof. Ungem un vas termorezistent cu...
Cozonaci
Galbenusurile se amesteca cu sarea si se tin la cald .Stafidele se curata si se pun la inmuiat in rom. Miezul de nuca se alege de impuritati si se da prin masina.Drojdia se amesteca cu 10 g de zahar pana se obtine o compozitie fluida,dupa care se dizolva in 70 ml lapte cald si treptat...
Ceafa de porc cu suc de rosii si vin la cuptor
Feliile de ceafa le condimentam cu sare ,piper si cimbru pe ambele parti,apoi se lasa deoparte. Ceapa se taie julien ,morcovul rondele si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei.Punem ceafa in tava, printre bucatile de ceafa punem fasii de ardel rosu (verde),adaugam niste catei de...
Clatite cu branza de vaci si smantana la cuptor
Faina se cerne si se amesteca cu ouale batute sare si putin lapte.Laptele se adauga treptat pana obtinem o compozitie omogena Tigaia se unge cu ulei si se incinge bine ,apoi se toarna un polonic din compozitie pentru o foaie de clatita care se intinde pe toata suprafata tigaii...
Pui (de curte) fript cu cartofi prajiti
Puiul se spala, se portioneaza si se pune intr-o oala la fiert timp de 1 ora (prima apa se arunca). Punem o ceapa si un morcov la fiert, sare. Cartofii se curata si se taie in 4 sau in 6 depinde cat este de mare cartoful. Punem cartofii in apa rece 30 minute si schimbam apa de 2 -3 ori....
Cartofi fierti cu mujdei de usturoi
Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja lor, in apa cu sare. Intre timp facem usturoiul ,il curatam si il zdrobim pe cleste ,punem sare si frecam la fel ca la maioneza si treptat punem ulei si stoarcem cate putina lamaie si frecam pana devine o pasta cremoasa. Se pune acoperit la...
Visine in sirop (pt prajituri)
Visinile se spala si li se scot samburii cu un ac pentru ca sa nu le strivim de tot. Se pun intr-un vas mare si se presara zaharul peste ele si se amesteca bine in ele pana se dizolva zaharul. Se lasa 24 de ore pana lasa zeama si se pun in borcane si se dau la loc racoros. Visinile se...
Desert prajitura cu nuca si ness
Ouale se separa, albusurile se bat bine pana se fac spuma, treptat adaugam zaharul pudra si la final nuca macinata si amestecam cu telul usor incat compozitia sa prinda aer. Se imparte compozitia in trei parti egale. Foile trebuie sa le coacem pe dosul unei tavi, dar inainte de asta dosul...
Tort de mere ( de post)
Merele se spala si se curata si taie bucati .Intr-un vas termorezistent care se unge cu putin ulei cu o pensula se pun merele taiate cu zahar, scortisoara si esenta de rom. Se lasa la cuptor 1 ora la 180 grade . Intre timp se pregateste blatul.Intr-un vas mare se pune o cana de...
Bors de cartofi cu sfecla rosie
Morcovul,telina si loboda,sfecla rosie si ceapa tocate marunt se pun la fiert intr-un litru si jumatate de apa cu sare. Dupa ce au fiert legumele se adauga cartofii care intre timp au fost curatati si taiati cuburi mici Rosiile se toaca marunt dupa ce au fost decojite (sau bulion)...
Salata de cartofi cu ciuperci
Cartofii se fierb in coaja lor alaturi de 1 morcov in apa cu sare. In timp ce cartofii si morcovul se fierb, tocam ceapa, ardeiul si usturoiul. Le punem in bol. Dupa ce cartofii au fiert se scurg si se curata si cat mai calzi se taie rondele impreuna cu morcovul si se amesteca...