Galbenusurile se amesteca cu sarea si se tin la cald .Stafidele se curata si se pun la inmuiat in rom.
Miezul de nuca se alege de impuritati si se da prin masina.Drojdia se amesteca cu 10 g de zahar pana se obtine o compozitie fluida,dupa care se dizolva in 70 ml lapte cald si treptat punem cam 100 g de faina.
Asa obtinem maiaua,peste care se va pudra putina faina si se lasa la dospit la cald pana isi mareste volumul de 2-3 ori.
In laptele fierbinte adaugam treptat faina si amestecam continuu pentru a nu se forma cocoloase.Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca.
Separat in laptele cald se dizolva zaharul se adauga galbenusurile,coaja de lamaie,esenta rom,zaharul vanilat si se amesteca pana ce se omogenizeaza.
Se amesteca apoi cu maiaua si cu compozitia oparita adaugand treptat 450 g faina si grasimea(untul si ulei) incalzit,stafidele,miezul de nuca se framanta pana apar la suprafata bule de aer iar aluatul se va desprinde de pe pereti vasului.
Dupa framantare aluatul se va lasa la dospit acoperit 100 minute.Dupa ce a dospit aluatul se portioneaza in una sau doua bile egale in functie de marimea tavilor.
Fiecare bucata de aluat se va imparti in doua bucati care se modeleaza pe un blat de lemn uns cu ulei in rulouri de marimea tavi ,care se impletesc in doua si se aseaza in tavi,unse si se lasa la cald sa creasca.
Cand cozonacii au crescut se ung la suprafata cu galbenus batut si se introduc in cuptor
La inceput lasam cozonacii la copt la o temperatura mica 10 minute pentru ca sa creasca aluatul apoi la o temperatura mai mare pentru a se rumeni suprafetele ,dupa care reducem temperatura ca sa avem o coacere uniforma.
Se vor lasa la cuptor pentru 50-60 minute.
Dupa coacere se scot tavile din cuptor si se lasa sa se raceasca si apoi scoatem cozonacii pe o coala de hartie alba curata si se aseaza pe o parte si lasam sa se raceasaca.
Pofta buna!