Imi sun matusica Marioara din Cojocna sa o felicit de 8 Martie. Printre altele mai vorbim si ce facem de mancare. O intreb cum face "zama" de salata. "Pai, draga, eu nu fac zama de shelate numa' cand am lapte acru" Dar nu-i nimic, ii raspund, chiar se intampla sa am lapte pus la prins. Incantator a fost doar sa-i aud vorba domala si vocea calda a matusicei mele care are 78 ani. Parca nu ma saturam sa o ascult. Gata, asa fac si eu de aceasta data!!! De obicei nu folosesc eu rantasul dar de data aceasta am facut rabat.
Ceapa si morcovul se curata , se spala , se taie marunt si se calesc in ulei.
Se adauga faina alba , se amesteca si se prajesc-1-2 minute .
Se adauga laptele acru , se amesteca si se toarna treptat 2 l apa .Sarati.
Puneti si costita si lasati sa se fiarba 10 min. -pana morcovul este patruns .
Spargeti cate unul ouale si le turnati pe rand intregi in supa .
Adaugati salata verde spalata si rupta bucati cu mana .
Diluati smantana cu zeama fierbinte din supa si adugati in oala mestecand .
Matusa mea amesteca si 1-2 galbenusuri crude in smantana . Eu n-am pus considerand ca sunt suficiente ouale fierte .
Se calculeaza cam 2-3 oua pentru fiecare persoana .
1
Daca salata pare putin amara , se opareste cu apa fierbinte care apoi se arunca .
2
Vara pe calduri mari supa - ciorba este mai gustoasa daca se prepara putin mai acra .
3
Laptele acru sau laptele prins se obtine prin acrirea naturala a laptelui . Se pune laptele intr-un vas de sticla sau de lut si se lasa cam o zi , o zi si jumatate intr-un loc cald[ langa cuptor ] .