Ieri a trebuit sa fac curatenie in congelator la mama la tara si cum am mai gasit niste pechete de ardei copt si vinete m-am gandit sa fac prima portie de zacusca mexicana pe anul acesta. Am sa va spun ingredientele pe care le folosesc eu pentru o cratita de 15 L.
Ieri eu am facut cu mai putin de 1/2 din ingrediente.
Se coc vinetele si se lasa la scurs(nu se arunca zeama), se coc si ardei si se procedeaza la fel.
Merele curatate de coaja, telina, morcovul se dau pe razatoare.
Se pune ceapa la calit in 3/4 L ulei, iar cand este putin patrunsa se pune telina, morcovul si mai tarziu merele. Se mesteca continuu(se tin pe foc aprox. 30').
Apoi se adauga ardeiul tocat marunt. Vinetele se freaca cu restul de ulei si se rastoarna in cratita dupa care se amesteca cu celelalte ingrediente si se condimenteaza. Se pune putin den zeama de vinete si putin din zeama de ardei si se da la cuptor. Pe parcurs se verifica sa nu fie prea groasa compozitia diluand tot cu zeama de la vinete si cea de la ardei.Cand este aproape gata se adauga tomatele si se mai lasa la cuptor 15-20'. Intre timp se pregatesc borcanele, se sterilizeaza(eu le pun in tava fara capac si le tin putin in cuptor dupa ce am stins focul)
Se pune zacusca in borcane se pun capacele si se mai lasa la cuptor 5-10' dupa care se stinge focul, iar borcanele vor ramane in cuptor pana se racesc, apoi se trec in camara.