Foarte buna pentru iarna.
Vinetele se coc pe tabla sau pe flacara, se curata si se lasa la scurs.
Gogosarii si ardeii capia se spala, se curata si se toaca la robot sau se dau prin masina de tocat.
Ceapa se curata si se toaca la robot sau se da prin masina de tocat.
Intr-o oala mare cu fundul gros si pusa pe tabla, contra afumarii, se pune uleiul si se caleste ceapa 10 minute.
Se adauga gogasarii si ardeii capia si se lasa la fiert, amestecand din cand in cand, 1,5 ore.
Se adauga foile de dafin, piperul si 1 lingura sare.
Cand scade se adauga vinetele tocate grosier.
Se amesteca si se fierbe in continuare pana scade la consistenta dorita, amestecand din timp in timp inca 1 ora.
Cand are consistenta dorita se adauga pasta de tomate si se mai fierbe 25-30 minute.
Se amesteca tot timpul si eu am scos si foile de dafin cum dadeam de ele.
Se gusta, se potriveste de sare si se adauga zaharul.
Se mai da un clocot si este gata.
Borcanele se spala si se sterilizeaza in cuptor 10-15 minute.
Zacusca se pune fierbinte in borcanele fierbinti si se pun capacele.
Borcanele umplute se pun in cuptorul incins pentru 30 minute pentru sterilizare.
Se scot din cuptor si se pun sub patura pentru racire pana a doua zi.
Se pun in camara la pastrare.
1
Sarea nu se pune decat dupa gogosari.
2
Foile de dafin se scot sa nu dea gust amar.
3
Zaharul se pune la sfarsit in functie de cat de acra a fost pasta de tomate.