Mi-a placut reţeta unei colege, căreia îi mulţumesc mult, pentru că eu nu suport zacusca de niciun fel. Am pregătit-o deci mai dietetic.
Fasolea se pune la înmuiat în apă rece, după ce se spală bine. Se fierbe fasolea până se moaie bobul şi se lasă la răcit. Ardeiul se spală ,se curăţă şi se taie felii mai mari. Morcovul se fierbe până se moaie şi ceapa la fel.
Intr-o cratiţă mare se pune un pahar de ulei peste care se pune ardeiul feliat şi se căleşte până se desprinde pieliţa de pe pulpă, amestecându-se des ca să nu se prindă. Se lasă la răcit.Fasolea se dă prin masina de tocat carne,la fel şi morcovii cu ceapa,dar separat de fasole.
Ardeiul se dă prin (atentie!) maşina de rosii,chiar şi de 2-3 ori,până ies numai cojile şi rămâne pulpa ca o pastă.
În alta cratiţă mare se pune restul de ulei până la un litru,apoi se pun ardeiul+morcovul + ceapa in uleiul care sfârâie. Se amestecă bine,iar după 30 minute de fierbere se pune şi fasolea, continuând să se amestece pentru a nu se prinde.
După o oră de fiert toate la un loc se pune cam 750 ml de suc de roşii,uneori şi mai puţin, după gust şi după preferinţă.Se adaugă dafin,piper şi sare, de asemenea după gustul celor din familie.
Când se alege uleiul deasupra fierturii, se ia de pe foc,se pune in borcane spălate şi sterilizate în prealabil la cuptor.Se pun capacele, se fierb în aburi/ dunst cam 30 de minute în 2 zile.
1
Fiind destul de multă muncă,se pot face cu o zi înainte fierberea ,călirea şi trecerea prin masină a ingredientelor.Ele oricum trebuie lăsate la rece ,aşa că se poaet face compoziţia de zacuscă pe foc şi restul corvoadei a doua zi!Sau e nevoie de încă o mână de ajutor!
2
Pentru zacusca de vinete sunt necesare aceleaşi ingrediente şi acelaşi "modus operandi",doar că,în loc de fasole,se pun la bătaie 5 kg de vinete coapte!
3
Eu am fiert ingredientele în oala sub presiune: 30 de minute ceapa, 45 de minute morcovul, 1 oră jumătate fasolea boabe. Pentru final trebuie o cratiţă cam de 15 l.