Varza murata calita cu coaste de porc, reteta traditionala romaneasca
Mancare veche si cunoscuta de orice gospodina, varza murata calita apare pe mesele romanilor cel putin o data pe iarna. Ce e de zis despre ea? Mai nimic daca nu esti fan. Ia acolo niste varza murata, ceva carne, condimente si grasime. Nimic special, nimic iesit din comun, nimic nemaivazut. Si totusi, musai sa fie scrisa si reteta asta in caietul cu reusite, ca de, la anu' sigur o mai facem o data. Unii ar pune langa ea mamaliga, dar eu nu ma omor dupa combinatia asta. Esti libera sa faci ce vrei si ce te taie capul ca doar tu mananci. Ingredientele de mai jos sunt pentru o cratita mare ( 8 portii zdravene)
Cum se prepara Varza murata calita cu coaste de porc, reteta traditionala romaneasca
Varza murata se lasa la desarat in apa rece vreo doua ore.
Pregateste o cratita incapatoare si cu peretii inalti si toarna in ea grasimea. Aprinde focul la cuptor si lasa-l sa se incinga. Dupa desarare, taie fiecare varza in 4 si o stoarce-o in maini. Taie fideluta (ma rog, cat se poate de subtire) fiecare sfert de varza si o aseazo in cratita. Din cand in cand aseaza peste varza felii de carne cu os si condimenteaza dupa gust cu marar, piper macinat, fulgi de ardei iute si pudra de chimen. Dupa ce ai umplut cratita, implanti foile de dafin si o bagi la cuptor.
Cat sta la cuptor? Depinde de varza cat e de cotoroasa. La mine a durat 2 ore. Ai grija insa ca din cand in cand sa scoti cratita din cuptor si sa amesteci varza, astfel incat partea de deasupra sa ajunga dedesubt si astfel toata sa se caleasca. Cand varza e fiarta, mai lasa cratita 30 minute in cuptor, sa prinda o crusta maronie, asa, pentru aspect.
Servim fierbinte, cu ardei iuti, mamaliguta si smantana daca va place. Recomandam si sarmale in foi de varza murata.
Pofta buna!
1
Pentru acest fel de mancare, cuptorul este cel mai potrivit. Am facut o data mancarea asta si pe ochiul de la aragaz, insa varza nu a fost la fel de patrunsa si de frageda.