Varza murata

de vasimur in Muraturi, 26 Oct 2017 | 18161 vizualizari

 

Varza murată conține foarte multă vitamina C, iar prin fermentație se produc enzime și bacterii bune care ajută la descompunerea carbohidraţilor din alimente. Medicii recomandă varza murată și în cazul stomacului deranjat.
Din ingredientele de mai jos a rezultat 1 porție (1 butoi de 60 l).

 

INGREDIENTE

  • 30 kg de varză (pentru un butoi de 60 kg)
  • 1 țelină medie cu frunze
  • 1/2 kg morcovi
  • 1-2 legături hrean
  • 30 linguri de sare mare neiodată
  • 30 l apă
  • 1-2 legături mărar uscat
  • 1-2 legături cimbru uscat
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza murata:

Alegeți verze de dimensiuni medii, cam de 1-2 kg bucata ca să încapă în butoi și care nu sunt prea îndesate. Curăţăți-le de primele frunze și scobiți în dreptul cotorului. Spălați bine varza și puneți la scurs.

Între timp se curăță morcovii, țelina și hreanul și se spală bine. Hreanul se taie fâșii, morcovul se taie rondele iar țelina cubulețe.

Pe fundul butoiului puneți beţe de mărar uscat, cimbru uscat, hrean, morcovi și țelină. Punem varza în butoi și printre verze se strecoară morcovii, țelina și hreanul.

Pentru saramură se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 10 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Saramura se pune călduță peste varză. Dacă nu ajunge saramura se mai prepară, respectând proporțiile (1 lingură sare mare neiodată la 1 l de apă).

Pe măsură ce se murează, varza se așează și se mai pot adauga verze. În prealabil se scoate moare cu un furtun, într-o canistră, pentru a putea așeza bine varza, fără să o strivim. Zilele următoare se mai completează cu varză, dacă este cazul.

La 2-3 zile se pitrocește(se scoate și se toarnă la loc, de mai multe ori la rând, zeama în vasul cu murături ). Cu cât pitrocim varza mai des, cu atât se va mura mai bine și mai repede iar moarea va fi foarte bună și de băut (nu va fi cleioasă)!

Pentru a pitroci mai ușor, am introdus în butoi o țeavă, prin care cu ajutorul unui furtun, se scoate moare într-o canistră sau bidon de plastic de 5 l. Punem dopul la bidon (canistră) și agităm energic de mai multe ori.După ce se scoate o cantitate de moare, se poate sufla aer prin furtun, ca să se agite moarea în butoi. Se toarnă în butoi moarea din canistră (bidon) și se pune capacul.

Când considerăm că nu mai este nevoie de completat cu varză, se pune deasupra frunze de țelină, mărar și cimbru. Pentru a împiedica varza să iasă din saramură, se pun niște bețe, în cruce. Se completează cu saramură (moare) în așa fel încât să acopere varza și se pune capacul la butoi.

TIPS-URI

1

Alegeți varza de mărime potrivită, cam de 1-2 kg bucata ca să încapă în butoi

2

Folosiți doar sare neiodată, pentru că în caz contrar, varza se va inmuia

3

Este bine să pitrociți varza, măcar de 3-4 ori, la interval de 2-3 zile

4

Pentru a pitroci mai ușor moarea, am introdus în butoi o țeavă, prin care cu ajutorul unui furtun, se scoate moarea într-o canistră sau bidon de plastic de 5 l

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza murata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

mihaelar63 1

31.10.2017, 01:59

Harnic domn

vasimur 1

31.10.2017, 08:12

Mulțumesc dragii mei, pentru aprecieri!

IonelBonda71 1

20.08.2019, 07:55

Distinse domn Vasimur
Sinteti cam zgircit cu sarea. Avind in vedere incalzirea vremii recomand 500g sare/10l apa pentru a preveni balosirea verzei. Procesul de pritocire ar trebui sa dureze cam o luna dupa care complectare cu saramura, capacire si lasata la murat.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Muraturi asortate