Varza ...luam cel mai bun cutit si taiem varza pe din doua, apoi cele doua jumatati le taiem tot pe din doua. Obtinem astfel patru bucati egale, pe care incepem sa le tocam de la varf spre cotor. Punem varza tocata intr-o tava sa intr-un vas mai mare, o presaram cu sare si folosindu-ne de maini o framantam. Curatam ceapa, ardeiul si morcovii si le taiem sau le dam pe razatoare. Ciolanul afumat il taiem in bucati potrivite.
Calim ceapa, punem morcovii si ardeiul, apoi varza impreuna cu bucatile de ciolan si condimentam cu sare, piper, boia si cimbru. Adaugam si o cana cu apa. Lasam sa fiarba pe focul de la aragaz. Din cand in cand amestecam pentru a nu se prinde varza de vas. Dupa 20 de minute dam la cuptor si mai lasam aproximativ 20 de minute. Si aici trebuie sa verificam ca varza sa nu scada si sa ramana fara lichid. Daca este nevoie mai adaugam putina apa.
Intre timp dam rosii pe razatoarea mare si obtinem astfel sucul de rosii pe care il adaugam la varza. Lasam sa scada si daca este cazul mai condimentam.
Cand este gata presaram mararul proaspat tocat.